Koszty uzyskania i PIT za 2006

• Autor wątku Autor wątku Broker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Broker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
witam, proszę o informację, czy są jakies większe koszty uzyskania przychodu, z tytułu świadczenia pracy poza miejscowością, w której jestem zameldowana?
i pytanie drugie - cały ubiegły rok pracowałam na etacie w jednej firmie. Na podstawie otrzymanego PIT-11 wypełniłam PIT-37 za 2006 i wyszła mi dopłata podatku ponad 2tyś zł. Czy to możliwe, ze nie był odprowadzany w pełnej wysokości przez pracodawcę? Czy robię gdzieś błąd...

Aby powstała tak wysoka niedopłata podatku, to musiały być bardzo wysokie zarobki i wejście w wyższy próg podatkowy, albo bardzo duży błąd popełniony przez pracodawcę, albo źle wyliczony PIT-37. Nie znając szczegółów nic nie można powiedzieć.

Natomiast kup dla dojeżdżających do pracy z innej miejscowości, to kwota 1533,84 zł/rok

Janusz M. - dzięki. K.u.p. zgadza się z PITem,
natomiast ciekawi mnie, czy pracodawca nie ma obowiązku odprowadzać wyższego podatku jeżeli w ciągu roku przekroczyło się próg podatkowy? Albo chociaż poinformować pracownika, ze będzie czekac go dopłata? Jestem "z lekka" zaskoczona

Jest to niewątpliwie "błąd", za który jednak w praktyce pracodawca nie poniesie żadnych konsekwencji.

Powrót