koszty uzyskania przychodu pracownika, pit11

• Autor wątku Autor wątku szogun559
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szogun559

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, mam problem. Wypełniam właśnie e deklaracje, mam pit11. dojeżdżałem do pracy z innej miejscowości 14km własnym saamochodem, mogę zwiekszyc koszty uzyskania przychodów? zaznaczjąc pole ,,dojazdów do pracy z innej miejscowści'' proszę o pomoc...

no na pici nic takiego nie widziałem, że moge zwiększyc koszty uzyskania przychodów...

Które pole w PIT11 ma Pan zaznaczone w D.34 i jakie koszty uzyskania przychodów w E.36 ?

pole nr 3

a w e.36 834,36

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Koszty uzyskania przychodu dla pracownika zamieszkującym poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy wynoszą 139,06zł miesięcznie (art. 22 ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych).

to czyli mogę zaznaczyc to pole w e deklaracji ? czy nie?

Z jakiej aplikacji Pan korzysta?

Siisii - problem w tym, że w aplikacji e-Deklaracje nie ma takiego pola. Być może chodzi o inną aplikację, w której jest możliwość określenia zwiększonej kwoty uzyskania przychodów na podstawie biletów imiennych (a tym przypadku to nie zachodzi - podróż własnym pojazdem) i wtedy takiego pola nie zaznaczamy.

Ostatnia edycja:
Może to cos pomoże bo gdy wypełniam e-deklaracje w pit format 2012, tam jest takie pole do zaznaczenia ,,dojazdów do pracy z innej miejscowści'', a pod nim ,, całkowita kwota na wydatkowanie za zakup biletów imiennych'' gdzie obok niej mozna wpisac sume. Tam nic nie wpisuje i nie zaznaczam bo nie kupowałem biletów. Wystarczy ze kline na pole ,,dojazdów do pracy z innej miejscowosci'' a otrzymana kwota kosztów uzyskania przychodu ze stosunku pracy z 834,36 zmienia sie na 1168,08.

Kwota 1.668,72 zł. - jest to limit kosztów za 12 m-cy.

Jeśli nie ma Pan biletów imiennych, nie może Pan zwiększyć kosztów uzyskania przychodów ponad ustawowe (czyli 139,06zł miesięcznie).

no nie mam żadnych biletów, i nie chce czegos pokręcić w tej deklarcji. chodzi tylko czy mogę zaznaczyc to pole ,,dojazdów do pracy z innej miejscowści'' ? bo faktycznie dojezdzalem i czy mogę otrzymac dodatkowo cos za to..

Nie korzystałem nigdy z tej aplikacji i nie wiem dokładnie czego ta opcja dotyczy, dlatego też nie chce wprowadzić w błąd.

Możesz, ale wpisać musisz kwotę /139,06 x tyle m-cy ile dojeżdżałeś do pracy/.

Zainstalowałem tę aplikację i proszę zaznaczyć pole "dojazdów do pracy z innej miejscowości", natomiast w polu "Całkowita kwota wydatkowania na zakup biletów imiennych:" proszę pozostawić 0,00.

no własnie musze, bo nie moge tam tego wpisac. Moge tylko zaznaczyc dojazd z innej miejscowosci, a kwote moge tylko wpisac gdy zaznacze ze kupowalem bilety imienne.

no ok zaznaczylem tak

Powrót