koszty uzyskania przychodu

• Autor wątku Autor wątku ela120466
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela120466

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem zatrudniona na pełny etat w firmie państwowej.Oprócz tego wykonywałam jeszcze pracę na umowę zlecenie. Teraz przyszedł czas na rozliczenie z fiskusem. Z pracy stałej mam stałe koszty uzyskania przychodu. Chce wiedzieć jakie koszty uzyskania przychodu mogę odpisać od pracy zleconej nie okazując się żadnymi fakturami.

20% przychodu (pomniejszonego o składki na ubezpieczenie społeczne) - ale koszty te najprawdopodobniej zostały już ujęte przez zleceniodawcę.

Pytam dla potwierdzenia powyzszego zagadnienia. Mam taka sama sytuację. Umowa o pracę - kup 1335zł i umowa zlecenie od innego pracodawcy w wys.2477 (20% przychodu), składki na ubezpieczenie społeczne z umowy zlecenie nie były potrącane. Czy ja mogę wpisać w kup z umów zlecenie (poz. 48 PIT-u 37) dokładnie kwotę 2477 czy mam zastosować limit 2002,05zł. Nie chciałabym być posądzona o jakieś oszustwo podatkowe. Kwota kup zależy czy będzie nadpłata czy niedopłata;)
Dziekuję za wszelkie odpowiedzi!

Limit 1335zł (jeden pracodawca, firma jest w miejscowości gdzie mieszkasz, pracowałaś przez cały 2008r.) dotyczy tylko przy dochodach z umów o pracę.
Natomiast umowa-zlecenie podlega przepisom kodeksu cywilnego i nie jest limitowana. Tu odpis w Twoim przypadku to 20% tak jak podałaś.
I w dodatku przychody z umów o pracę wpisuje się PIT-37 cz.C poz1., a od umów zleceń poz.3. - i KUP nie podlegają w tym wypadku sumowaniu.

koszty uzyskania przychodu przy umowie zlecenie

Witam, KUP itd. przy umowie zlecenie, mam niemały problem, ponieważ o ile się nie mylę w PIT-11 każde pole jest źle wypełnione.

Nie umiem dojść do prawidłowej kwoty przychodu. Ponieważ w jednym miesiącu był zasiłek chorobowy - niestety kwota zasiłku chorobowego 1.305,20zł netto jest mi znana tylko z wydruku bankowego (z nieznanych mi przyczyn firma nie wykazała tej kwoty w wydruku wypłaty).
2. Jak mogę obliczyć zasiłek chorobowy brutto przy umowie zlecenie przy zróżnicowanych kwotach wypłat? Z moich parogodzinnych obliczeń doszłam do kwoty 1867,19 zł brutto.

Ponadto korzystając z miesięcznych wydruków wypłaty, zsumowałam sama i na kalkulatorze wynagrodzeń m.in. składki na ubezpieczenie społeczne. Okazało się, że suma składek na us (uz również) jest większa niż w PIT-11, co oczywiście daje inną inną kup, a w dalszej kolejności nadpłata podatku wzrasta.
1. Już sama nie wiem, co w tej sytuacji jest ważniejszym dokumentem PIT-11 czy miesięczne wydruki wypłat z wykazanymi składkami ?

Ostatnia edycja:
Powrót