Koszty windykacyjne

• Autor wątku Autor wątku xcart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xcart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie

Mam problem z pewną gazetą. Wystawili fakturę na moją działalność gospodarczą za usługę reklamy dla mojej żony. Zamiast na jej firmę.
Gdy przyszedł list że mam zapłacić dali mi 3 dni tylko, oczywiście spóźniłem się, była to faktura na ponad 700zł więc nie mało by tak z kieszeni wyciągnąć. Zaraz KRD przyszło pismo że jeżeli nie zapłacę to wsadzą mnie na listę. Udało się zapłacić.

Teraz otrzymałem pismo że mam gazecie zapłacić jeszcze 510zł (koszty windykacji) i dali tylko 7 dni. Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Taka suma?

Ostatnia edycja:
Poproś ich żeby ci przysłali szczególowe wyliczenie tych kosztów windykacji.Za jakie czynności ile sobie liczyli.

Czyli w takim razie można? Czy mają prawo odmówić mi?

a otrzymałeś od nich jakieś pismo o przedstawieniu rozliczenia kosztów windykacyjnych?

Nie, tylko fakture z jedną pozycją - koszty windykacji

xcart napisał:
Nie, tylko fakture z jedną pozycją - koszty windykacji
poinformuj ich że w związku z brakiem przedstawienia rozliczenia kosztów windykacji odmawiasz zapłacenia tej faktury i wnosisz o wystawienie faktury korygującej - najlepiej na piśmie i wysłać do nich listem poleconym (ZPO),

a jak zleją to to mogą podać do KRD, a potem znowu sobie naliczyć takie koszty? KRD wysłało tylko jeden list ostrzegawczy, gazeta łącznie też jeden.

no to zapłać i będziesz miał święty spokój - temat będzie zamknięty,

No niby tak, ale to takie raczej nieuczciwe za dwa listy liczyć sobie 500zł. Gazeta wiem że podupada i szukają zysku, dlaczego mam takie wielkie sumy wpłacać. Pierwszy raz coś takiego widzę. Może tak...czy mogą sobie naliczać aż takie koszty czy jest to zgodne z prawem? Jeżeli klient mi nie zapłaci to mogę sobie wymyślić sumę kosztów i go ścigać? To daje furtkę do nadużyć przecież.

Teraz sprawdziłem dokumenty. Gazeta wysłała pismo Ostateczne wezwanie do zapłaty z 3 dniowym terminem. Terminu płatności dochowałem. Ma to jakieś znaczenie?

Wszystko jasne:
Wezwanie do zapłaty zostało opłacone w terminie.
Koszty windykacji są tylko dla KRD

KRD wysłało jedno pismo ostrzegawcze i wykonało jeden telefon, ale już gdy należność była opłacona.

Koszt wezwania: 770zł z odsetkami
Dodatkowy koszt KRD 510zł

Czy takie są prowizje?

Prowizje ustala sobie firma windykacyjna. To, że niezgodnie z prawem, to swoją drogą.

Masz wyraźnie napisane co zrobić, @robinson21 praktycznie zamknął temat:
poinformuj ich że w związku z brakiem przedstawienia rozliczenia kosztów windykacji odmawiasz zapłacenia tej faktury i wnosisz o wystawienie faktury korygującej - najlepiej na piśmie i wysłać do nich listem poleconym (ZPO)
Jak wolisz płacić, to płać.

Powiedźcie mi jak ma wyglądać takie rozliczenie. Jest to faktura od windykacji dla nich czy co? Pisałem do nich, to odpisali że to KRD i tyle.
Nie chcę płacić bo mam wrażenie że to jest naciąganie, druga sprawa to nie jest mała kwota, tym bardzie że KRD nic takiego w sumie nie zrobiło.

Jeszcze jedno pytanie w poście sąsiednim https://forumprawne.org/windykacja/194654-koszty-windykacyjne-czy-moge-nimi-obarczyc-dluznika.html
Napisano że nie może obarczyć kosztami windykacyjnymi dłużnika. Ja to się ma do mojej sytuacji?

Ostatnia edycja:
A dlaczego miałby być? To oni nie mają podstawy żeby naliczyć. To sprawa cywilna przecież, powód ma udowodnić roszczenie. A to - jest bezpodstawne.

To dlaczego firmy windykacyjne na swoich stronach piszą że wierzyciel ma prawo ściągać koszty windykacyjne od dłużnika. :confused: ?

@Syphar napisałeś że nie mają podstaw i że ma udowodnić roszczenie. Czyli rozumiem np.: ma przedstawić fakturę od firmy windykacyjne którą otrzymał w mojej sprawie, tak?

Podsumowując:

1. Mam napisać im pismo tak jak @robinson21.
  2. Jeżeli udowodnią że ponieśli koszty wtedy płacę, jeżeli nie udowodnią znaczy że chcą wyłudzić. Tak?

Jeżeli nie udowodnią, nie zrobią korekty faktury i będą upierać się przy swoim to czy mogą mnie wsadzić do KRD?

Jeszcze na stronie KRD znalazłem coś takiego:

Postępowanie polubowne:
  • Wysyłka wezwania do zapłaty z KRD BIG SA ostrzegającego o upublicznieniu informacjio dłużniku w rejestrze w wypadku braku spłaty w kolejnych 30 dniach.
  • Wykorzystywanie narzędzi windykacji polubownej.
  • Prowizja 9% (min. 510 zł) za odzyskanie należności na etapie postępowania polubownego, zwracana przez dłużnika na podstawie wystawionej mu noty księgowej - obciążeniowej.

Postępowanie windykacyjne:
  • Dopisanie dłużnika do KRD BIG SA.
  • Wysyłka powiadomienia o wpisie do KRD BIG SA oraz o konsekwencjach tego wpisu.
  • Wykorzystanie dostępnych narzędzi windykacji.
  • Prowizja 12% (min. 510 zł), zwracana przez dłużnika na podstawie wystawionej mu noty księgowej - obciążeniowej.

Ja mam na 510zł więc to chyba to. Raczej z nimi nie wygram co? :(

Ostatnia edycja:
1. Tak, nie wiem dlaczego konkretnie @robinson21 to napisał, ale chyba wziął pod uwagę, że nie masz do czynienia wprost z firmą windykacyjną. Nie siedzę w jego głowie, ale to logiczne wytłumaczenie, przy firmie windykacyjnej byłoby szkoda papieru.
2. Sam fakt, że je ponieśli (i "udowodnią" to) nie znaczy, że masz je zapłacić, ale mając je rozpisane będzie można się odnieść.

Jeżeli nie udowodnią, nie zrobią korekty faktury i będą upierać się przy swoim to czy mogą mnie wsadzić do KRD?
Przecież zapłaciłeś należność, a same odsetki to za mała kwota.

Jeszcze na stronie KRD
To zacznij czytać ustawy, a nie strony różnych podmiotów, bo się bzdur naczytasz.

Umowa była zawarta między przedsiębiorcami, więc pewne koszty windykacji można będzie naliczyć, ale nie wyższe, niż 40 euro w przeliczeniu na złotówki. A nawet te trzeba najpierw ponieść i udowodnić.

Ja mam na 510zł więc to chyba to. Raczej z nimi nie wygram co?
Fakt. Dwie strony tematu zrobiły się o niczym. Ty z nimi możesz przegrać, choć byłbyś osobą pod tym względem wyjątkową. Przy takim podejściu... To nawet jakbyś długu nie miał, to przy rozmowie z nimi byś go sobie dał wcisnąć.

Powrót