koszty zastępstwa procesowego

• Autor wątku Autor wątku jermat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jermat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wniosłem sprawę do Sądu o zapłatę 2600 za wykonane zlecenie ,.oszust nie zapłacił. Sąd w wyroku napisał cyt.: Zasądza od pozwanego kwotę 500 zł na rzecz powoda .
Lecz zasądza od powoda ,497 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.
Traktuje Sąd to tak jakbym tą sprawę przegrał gdyż na podstawie art.98 kpc orzekł że należy się zwrot.
W wyroku niema nigdzie że powództwo nie było nieuzadnione skoro zasądził w/w kwotę.
Nie mogę tego zrozumieć interpretacji sądu.
Jaka jest możliwość zmiany interpretacji ,również w apelacji to podczymał niema jeszcze uzasadnienia.
Co mogę zrobić czy nie skierować sprawy do Strasburga na takie interpretacje prawa.

Marian

panie, pisz pan po polsku!!!

Temat nie ma nic wspólnego z sugestiami na temat forum, a ponieważ nic z niego nie rozumiem, przenoszę do Hyde parku. Może ktoś rozszyfruje o co tu chodzi?

jermat napisał:
Wniosłem sprawę do Sądu o zapłatę 2600 za wykonane zlecenie ,.oszust nie zapłacił. Sąd w wyroku napisał cyt.: Zasądza od pozwanego kwotę 500 zł na rzecz powoda .
Lecz zasądza od powoda ,497 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Marian
Jakaś wyższa matematyka :wow: :grin: Nie wiem czy w Strasburgu się połapią :lol:

Bardzo proste. Wygrał pan w około 20% spór. Pozwany miał pełnomocnika który wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa i wygrał je w 80%.

Powrót