Koszty zastępstwa procesowego.

• Autor wątku Autor wątku Myk88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Myk88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.Mam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód.To że muszę zapłacić to wiem.Jednak mam zastrzeżenia co do zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.Jest to 1/3 zasądzonej kwoty,czy to nie jest za dużo?Kredyt brałem w vivus ale powoda reprezentuje Global Collection Management.I tak:

Wartość przedmiotu sporu-3 097,30zł

zastępstwo procesowe -939,39zł

Czy koszty zastępstwa procesowego nie są zbyt duże?
I ostatnie pytanie:
Jeśli bym się odwołał nie co do kwoty(bo z tą się powiedzmy zgadzam) ale co do kosztów zastępstwa procesowego czy mam szansę na zmniejszenie tej kwoty?Nie wiem czy mi się to opłaca bo może być tak że ta kwota zostanie plus dodatkowo zapłacę za odwołanie.Proszę kogoś niech mi to wyjaśni i z góry dziękuję.

Myk88 napisał:
Kredyt brałem w vivus ale powoda reprezentuje Global Collection Management..
Powoda reprezentuje, czy po prostu GCM jest "właścicielem długu" na skutek mętnych przekształceń?

Czy możesz mi to wyjaśnić?Absolutnie nie mam pojęcia o co tu chodzi.75%? epu? Minimalna stawka? Proszę mi to chociaż w skrócie wyjaśnić.

marian.pazdzioch napisał:
Powoda reprezentuje, czy po prostu GCM jest "właścicielem długu" na skutek mętnych przekształceń?

Sam nie wiem.Jest napisane tak:

Osoba składająca
Miłosz M........
adres......

Pełnomocnictwo procesowe dla adwokata z dnia 3 lutego 2016 roku upoważniające do prowadzenia spraw o zapłatę wszelkich należności pieniężnych na rzecz pozwanego

W imieniu:
Global Collection Management spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo-akcyjna spółka jawna z siedzibą w Mazowieckie/Warszawa(pełnomocnik)

Powód:

Global Collection Management.....itd jak wyżej

To masz przecież wszystko jasne, powodem jest GCM. Poczytaj sobie w jaki sposób GCM "wszedł w posiadanie" tego roszczenia.

marian.pazdzioch napisał:
To masz przecież wszystko jasne, powodem jest GCM. Poczytaj sobie w jaki sposób GCM "wszedł w posiadanie" tego roszczenia.

Nic nie rozumiem.A w jaki sposób wszedł?I o co chodzi?Znaczy coś tam słyszałem.Czy chodzi o jakąś legitymacje czynną?Jeżeli o to czy to jest pewne na 100% że jej nie ma?A jak ma to co w tedy?Ze słyszenia różne rzeczy się słyszy.Gdzie dokładnie mogę przeczytać że takowej legitymacji czynnej nie ma?

Ostatnia edycja:
Myk88 napisał:
Nic nie rozumiem.A w jaki sposób wszedł?I o co chodzi?Znaczy coś tam słyszałem.Czy chodzi o jakąś legitymacje czynną?Jeżeli o to czy to jest pewne na 100% że jej nie ma?A jak ma to co w tedy?Ze słyszenia różne rzeczy się słyszy.Gdzie dokładnie mogę przeczytać że takowej legitymacji czynnej nie ma?
widzę że nie ogarniesz tematu proponuję udać się po pomoc do kompetentnej osoby,

Za sprzeciw się nie płaci... co najwyżej nieco wzrosną koszty zastępstwa tamtej strony...A uwalić nakaz zawsze warto...

Do e-sądu piszesz

Sprzeciw

W imieniu własnym wnoszę sprzeciw i zaskarżam w całości nakaz zapłaty wydany w dniu ....... o sygn. akt. .......... wydany przez Sąd .............

------------------------------------------------------------------------------------
I teraz masz czas na dokładniejsze zapoznanie się z tematem zanim dostaniesz coś z Sądu rejonowego

A później przyjdzie pozew z Sądu Rejonowego i na podstawie tych kwitów można pomysleć co dalej

Zaskarż nakaz zapłaty z powodu braku legitymacji czynnej powoda. Wiele osób tak zrobiło także na tym forum. GCM niewłaściwie powykupowało długi i cały czas nie uczą się i drążą tą z góry przegraną sytuację. Jeszcze miesiąc temu znajomy wygrał z nimi sprawę. Oddalono powództwo.

Czy można to sprawdzić że GCM niewłaściwie powykupowało długi?Czy tylko ktoś co tam słyszał?

Po prostu złóż sprzeciw. A potem dopiero jak przyjdą dokumenty z SR, zobaczysz jakie mają kwity. Tylko tak to sprawdzisz. A GCM ma taki bałagan w pozwach że naprawdę...musiałby stać się cud aby teraz było inaczej.

Powrót