Koszulki a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku TCity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TCity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Często można obecnie spotkać koszulki o różnym wzornictwie. Niektóre są naprawdę oryginalne, jak np. marki TCity, która prezentuje wzory inspirowane Warszawą, Krakowem, Gdańskiem i Poznaniem.

Zastanawiam się jednak jak wygląda w takich przypadkach prawo autorskie. Przecież np. Falowiec, czy Pałac Kultury i Nauki to budynki.

A w ogóle często spotyka się w różnych sklepach wzory patriotyczne, czy one także mogą być wykorzystywane?

Sprawa jest stosunkowo prosta. Otóż każdy ma prawo narysować/stworzyć produkt. Tym samym inspiracja nie oznacza, że coś jest od razu czymś nieuprawnionym.
Swoją drogą ciekawy ten Pałac Kultury i Nauki w Tcity - :D - odwrócony do góry nogami (PAŁAC GREY OVERSIZE DAMSKA - TCITY.pl / miasto moja inspiracja). W przypadku Warszawy to faktycznie odwrócił do góry nogami zabudowę stolicy w miejscu w którym powstał...
Co do motywów patriotycznych to nie mogą one obrażać innych. To jednak oczywiste - należy wyrażać poszanowanie dla flagi, godła itd.

Słyszałem o czymś takim jak wolność panoramy, swego czasu wikipedia walczyła, aby obiektów budowlanych nie obejmować prawami autorskimi. Co do Pałacu Kultury - spotkałem się z opiniami, że koszulka z jego podobizną może podpadać pod propagowanie komunizmu :D

Tak czy inaczej - przepis nieprecyzyjny, więc dużo zależy od wygadania prawnika.

Powrót