kradzierz

• Autor wątku Autor wątku aneta40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wczoraj zostałam złapana na kradzirzy w niemienkim markecie ,kwota ukradzoych rzeczy była około 5 eu.Została wezwana policja i spisali mnie potem powiedzieli ,że mogę iść do domu i czekać na wezwanie do nich i zeznanie całej sytuacji.Jeszcze nigdy mi się to nie zdarzylo pracuję w Niemczech ,proszę o jakieś informacje .Jest mi tak wstyd i na dodatek mam strasznego pietra ,wiem teraz że mam nauczkę na całe życie.Bardzo prosze o objasnienie mi mojej sytuacji i co mi za to grozi.

Najprawdopodobniej, jeśli nie byłaś jeszcze karana, postępowanie zostanie umorzone na podstawie § 153a StPO (niem. kodeks postępowania karnego), ponieważ wartość kradzionej rzeczy jest b. niska (§ 148 a StGB= niem. kodeks karny). A więc kary jako takiej nie poniesiesz.

Dodam jeszcze ,że mam zakaz wstepu do sklepow NETTO ale nie wiem na jak długo ,czy to znaczy że nie poniosę kary pienięznej i czy bedę notowana .Dziękuję bardzo za odpowiedż i pozdrawiam

Najczesciej taki zakaz wstepu do sieci sklepów jest na rok??
Normalnie placi sie "zlapaniowe", widywalam w sklepach ostrzezenia i wysokosc tej kary, 50 do 100€.
Trzeciego pytania odnosnie notowania nie umiem ci odpowiedziec, niestety.

A jeżeli okaże się, że kara będzie na tyle wysoka, że nie bedę w stanie zapłacić gótówki od ręki to czy moge sie starać o rozłożenie kary na raty?

Wtedy bedziesz musiala dojsc do porozumienia z tym, kto te sume chce. Gwarancji na cokolwiek nie masz. Niestety, niektóre akcje oznaczaja konsekwencje, i nie odbierz tego teraz jako zlosliwosc z mojej strony. Jest jak jest, to ty narozrabialas.

Dziekuje bardzo za odpowiedz .POZDRAWIAM

Powrót