kradziez, a zdjecia kradziejów

• Autor wątku Autor wątku kabziol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kabziol

Użytkownik
Odpowiedzi
107
dwa dni temu z biura skraziono nam 2 laptopy, dokumenty od auta, kase na remont auta , karty platnicze i ubezpieczenie auta i przyczepy. straty oszacowalismy wstepnie na ok 10 tys zl. Policja ma nagranie wychodzacych 2 facetow z biurowca, ktorzy definitywnie sa tymi sprawcami.
Pokrzywdzonemu przysluguje prawo do zdjec z monitoringu i te zdjecia mamy dostac. Teraz pytanie :
chcemy na wlasna reke zaczac poszukiwania tych osob umieszczajac ich wizerunki w necie , np forum internetowym miasta Poznan. Czy musze miec jakies zezwolenie ? jak narazie nie mamy ich danych osobowych, wiec ustawa o ich ochronie tutaj chyba nie dziala ? co by grozilo mi jakbym te zdjecia umiescil bez zezwolenia ?

Ochronie podlegają nie tylko dane osobowe ale także wizerunek każdego człowieka. Wiele zależeć będzie od kontekstu w jakim zdjęcia byłyby zamieszczone (m.in. ewentualnego opisu im towarzyszącego). W realizacji tego pomysłu wskazana byłaby daleko idąca ostrożność.

policja jest przekonana o tym, gdyz ich wizyta w biurowcu trfala zaledwie 4 min, (kamera na parterze, biuro na 4 pietrze) a w foliowkach widac 2 skradzione laptopy.

2 sprawa : jesli poczuja sie pokrzywdzeni, to moga przeciez zlozyc doniesienie. oficjalnie sa szukani przez Policje, wiec chyba ich dane sie przydadza.

jak zatem mam sformulowac tresc ?
"ktokolwiek widzial osoby na zdjeciu proszone o kontakt pod nr xxx . osoby te podejRzane sa o kradziez." ?

Z ostrożności ja bym nie pisał że są podejrzane o kradzież. Napisałby może co najwyżej, że chodzi o ich przesłuchanie w sprawie kradzieży. Poza tym skonsultowałbym ten pomysł z prowadzącymi postępowanie karne, m.in. celem ustalenia czy jest ich zgoda na publikację wizerunku.

zgodnie z art. 5 KPK osoby te na obecną chwilę są niewinne -nie można więc napisac, że to złodziej itp.

publikując wizerunek bez zgody organu procesowego możesz tylko utrudnic postępowanie, facet może się zacząc ukrywa ,może stara się zmieni swój wizerunek, może starac się "dorabiac" sobie jakieś alibi itp. - słowem Policja skoro ma jego wizerunek to o ile uzna ,że konieczne jest jego upublicznienie to to zrobi...-odradzam takie działania na własną rękę...

[cytat:3ap88j81]jak zatem mam sformulowac tresc ?
"ktokolwiek widzial osoby na zdjeciu proszone o kontakt pod nr xxx . osoby te podejzane sa o kradziez." ?[/cytat:3ap88j81]
dobra treść, jeżeli policja będzie miała coś przeciwko to grzecznie poprosi.

policja nagle zaczyna zmieniac ton, ze to juz nie jest pewne czy to oni sa z pewnoscia. Jednak czekam nadal za nagraniem z kamaer. Jest pewien pomysl jeszcze, z ktorym podziele sie z Wami jesli sie okaze prawdziwy. dziekuje za pomoc, narazie sie wstrzymuje.

Pewne będzie jak zapadnie prawomocny wyrok. Nie ma co czekać. "Podejrzane" należy napisać przez "rz" - inaczej tekst będzie wyglądał niepoważnie.

Powrót