Kradzież części z samochodu kuriera.

• Autor wątku Autor wątku MKZygu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MKZygu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Pół roku temu oddałem motocykl do serwisu. Miał mieć zrobiona kapitalkę. Właściciel serwisu wysłał cylinder motocyklu do tulejowania do innego warsztatu za pomocą kuriera. Cylinder ten został skradziony z samochodu kuriera. Teraz właściciel serwisu mówi ze ponoć założył sąd firmie kurierskiej i czeka na oddanie pieniędzy. Cylinder ten używany jest bardzo trudno dostępny i serwisant nie potrafi znaleźć go. A na nowy nie chce wyłożyć pieniędzy. Wiec w sprawie jest brak postępów. Chciałbym się poradzić tutaj ludzi bardziej obeznanych w prawie co mam w takiej sytuacji zrobić żeby odzyskać motocykl w pełni sprawny jak się umawialiśmy z serwisantem. I nie płacić kosztów za nowy cylinder. Gdy powiedziałem mu ze jak tak dalej pójdzie to pójdę do rzecznika praw konsumenta z ta sprawa. To powiedział mi ze wtedy on mi odda motocykl i sprawę kradzieży i sam będę musiał się sądzić z firmą kurierską o zwrot kosztów. Proszę o pilna pomoc. Jakieś porady.

Nie może ci "oddać" sprawy o kradzież, bo nie jesteś w niej stroną.
Nie zawierałeś z przewoźnikiem umowy ani o nadanie przesyłki, ani o dostarczenie, więc przewoźnik będzie mógł uznać, że nie jesteś tutaj partnerem do jakichkolwiek dyskusji.

Jeśli coś zostało skradzione z samochodu firmy kurierskiej, a przesyłka była ubezpieczona, to firma kurierska wypłaca odszkodowanie. Jeśli nie była ubezpieczona, bo nadawca chciał zaoszczędzić, to w najlepszym razie otrzyma zwrot za "standardowe" ubezpieczenie, co u różnych przewoźników oznacza różne kwoty. Np. 100-300 zł.

Dziękuję za radę teraz mogę się odezwać w tej sprawie u serwisanta.

Powrót