Kradzież dokumentow w Holandii

• Autor wątku Autor wątku Africa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Africa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, obecnie znajduję sie na terenie Holandii. Przyjechałam tu na okres 3 miesiecy do pracy wakacyjnej. Parę dni temu zostały mi ukradzione dokumenty : prawo jazdy, dowod osobisty , karty itp. Zgłosiłam ten fakt na miejscowej policji i otrzymałam oświadczenie kradziezy dokumentow. Dzwoniłam do polskiej ambasady i mogą wydac mi tymczasowy paszport, natomiast co w przypadku kradziezy prawa jazdy. Jestem tu sama prywatnym autem . Do pracy muszę jezdzic samochodem, a przede wszystkim muszę wrocic do Polski autem. W ambasadzie usłyszałam , ze muszę załatwic sobie kierowcę do POlski. Czy nie mozna wydac jakieos oswiadczenia , ze moge prowadzic? Przeciez bedac sama na terenie obcego kraju , nie mozna tak o sobie zalatwic kierowcy. Bardzo prosze o pilną odpowiedz , gdyz jestem w kropce.

Pozdrawiam

Africa napisał:
W ambasadzie usłyszałam , ze muszę załatwic sobie kierowcę do POlski.
Dokładnie. Ewentualnie zlecić jakiejś firmie przewóz samochodu do Polski, a sama możesz wrócić samolotem, pociągiem etc.

Czy nie mozna wydac jakieos oswiadczenia , ze moge prowadzic?
Nie.

Przeciez bedac sama na terenie obcego kraju , nie mozna tak o sobie zalatwic kierowcy.
Kierować bez prawa jazdy też nie możesz.

Dziekuje za odpowiedz, w takim razie jaki mandat mogę dostac w razie kontroli bez posiadania przy sobie prawa jazdy? Oczywiscie na terenie Holandii , Niemiec i Polski.

Pozdrawiam

Byc moze nie bedzie kontroli, ale jak bedzie to w kazdym kraju zaplacisz po troche. Lepiej pojechac do Polski autobusem/busem itp, zalatwic sprawe z prawem jazdy.
Ale mozesz tez pytac czy przypadkowo dokumenty Twoje zostaly przeslane na policje, gdyz zlodziej byc moze zainteresowal sie tylko pieniedzmi. Jednak musisz przechowywac dokument wydany przez policje poswiadczajaca kradziez, gdyz na Twoje konto moze ktos dokonywac roznych czynnosci, niezgodnych z przepisami.

Powrót