kradziez dosc wysoka wartosc

• Autor wątku Autor wątku postepowanie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

postepowanie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, Wraz z dwoma kolegami (wszyscy jestesmy w podobnym wieku 16,17,18lat z tym, ze w dniu popelnienia przestepstwa ten 18 latek mial 17 lat), ukradlem 9 przedmiotow, o dosc wysokiej wartosci. Jednego z kolegow wezwano do gabinetu dyrektora gdzie czekala na niego policja. Pokazano mu zdjecia z monitoringu na ktorych bylismy w trojke, wymieniono przedmioty, ktore ukradl(tak powiedzieli funkcjonariusze on ukradl, a nie ukradliscie), wymienili nazwiska pozostalych osob na zdjeciu, oraz dokladne miejsce przechowywania skradzionych przedmiotow. Kolega(16lat) zostal przesluchany podpisal wnioske o dobrowolne poddanie sie kaze. Funkcjonarusze pojechali wraz z kolega i jego ojcem do miejsca przechowywania skradzionych przedmiotow, z ktorym jestem w pewien sposob powiazany(z tym miejscem). O tym, ze policja jedzie zostalem poinformowany przez kolege za zgoda funkcjonariuszy stawilem sie na miejscu. Oddalismy im wszystkie przedmioty w stanie nienaruszonym. Przedmioty zostaly przewiezione na komisariat. Pozniej pojechalismy wraz z funkcjonariuszami na miejsce zdarzenia, wszystko im wyjasnilismy co i jak. Kolega(16lat) zostal zwolniony do domu, ja(17lat) pojechalem na komisariat zlozyc zeznania, w tym czasie policja przywiozla drugiego kolege(18lat).
Osobno zlozylismy zeznania podpisalimy o dobrowolne poddanie kaze, zostalismy poinformowani o naszych prawach. Ja dostalem jeszcze pokwitowanie zatrzymania przedmiotow, ktore zwrocilismy policji, nie dostal tego nikt wiecej tylko ja. Do wszystkiego sie przyznalismy
wyrazilismy chec wspolpracy dokladnie pokazalismy miejsce zdarzenia.
Jakie mozemy miec konsekwencje tego czynu ?
Policjanci wspominali o robotach spolecznych i zawiasach.
Zarzut postawili tylko o najbardziej cenny przedmiot, a o pozostalych mowili, ze beda dodawac je w trakcie.

Ostatnia edycja:
podpisalimy o dobrowolne poddanie kaze
Jakiej karze dobrowolnie się Pan poddał?

atmosphere napisał:
podpisalimy o dobrowolne poddanie kaze
Jakiej karze dobrowolnie się Pan poddał?
Przepraszam pomylilem sie, nie chodzi o kare, a skazanie.
Podpisalem takie pismo:
Kod:
POUCZENIE
1. W zwiazku z wyrazeniem zgody na dobrowolne skazanie bez koniecznosci przeprowadzenia rozprawy, prokurator moze odstapic od dalszych czynnosci dowodowych w postepowaniu przygotowawczym (art. 335 § 2 k.p.k)  .
2. W razie uwzglednienia wniosku przez sad nie bedzie on przeprowadzal postepowania dowodowego i skaze oskarzonego wyrokiem na posiedzeniu. Udzial oskarzonego w posiedzeniu nie jest obowiazkowy chyba, ze prezes sadu lub sad tak zarzada (art. 343 § 1 § 2 k.p.k)
3. Sad moze uzaleznic uwzglednienie wniosku od naprawy szkody w calosci lub w czesci albo od zobowiazania oskarzonego do stosownego trybu zycia (art. 343 k.p.k)
4. Jezeli sad uzna, ze nie zachodza podstawy do uwzglednienia wniosku, sprawa podlega rozpoznaniu na zasadach ogolnych (art 343 § 5 k.p.k)

Kwintuje odbior pouczenia

Data		Podpis

No tak, ale jakiej karze się Pan poddał. W trybie 335 kpk poddaje się Pan konkretnej karze.

Powrót