Kradzież dwóch kont gry MMORPG i konta pocztowego

• Autor wątku Autor wątku korn140
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korn140

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Wczoraj miała miejsce kradzież dwóch moich kont w grze MMORPG "Last Chaos" jak i również skrzynki pocztowej na portalu o2.pl. Dziś byłem na policji, sprawę ze skrzynką pocztową przyjęli lecz w sprawie kont w grze nie chcieli gdyż powiedzieli mi iż nie ma na to w Polsce żadnych paragrafów.

Sam takowe znalazłem...:

Art. 267. kk
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej,
otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej
lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub
inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub
części systemu informatycznego.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest
uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym
albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3
ujawnia innej osobie.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-4 następuje na wniosek pokrzywdzonego

art. 269b

§ 1. Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w art. 165 § 1 pkt 4, art. 267 § 3, art. 268a § 1 albo § 2 w związku z § 1, art. 269 § 2 albo art. 269a, a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Poniosłem straty materialne iż moje konto zostało raz doładowane za realne pieniądze.

Głównie chodzi o to że nie mam dostępu do konta pocztowego, na którym była zarejestrowana gra i dlatego też nie mam możliwości zmiany hasła dostępowego do gry.

Dodzwoniłem się również do przedstawicieli tejże gry firmy "Gamigo" mających siedzibę w Hamburgu (gdyż polski support nie udzielał odpowiedzi na moje zgłoszenia). Pracownik firmy Gamigo powiedział mi iż zamknie moje konto na czas wyjaśnienia sprawy i że nie może mi zmienić e-maila i hasła do gry gdyż pierw musi się z nimi skontaktować Polska policja.

Podczas rozmowy w moim mieście z naczelnikiem działu informatyki na policji powiedział mi że nie ma na kradzież konta w grze żadnych paragrafów i nie może zadzwonić z moją sprawą do Hamburga...

Proszę o potwierdzenie tego iż paragrafy, które Państwu zamieściłem odpowiadają i są brane pod uwagę w przypadku kradzieży wirtualnego konta w grze i jeśli jeszcze którychś z nich nie podałem to bardzo bym o nie prosił.
Zależy mi również na polskich przypadkach schwytania przez policję złodziei takowych kont by uświadomić owemu naczelnikowi iż sprawą z moimi kontami w grze również powinien się zająć a nie tylko ze skrzynką pocztową...

Ostatnia edycja:
Z tym MMORPG to daj proszę spokój, nie marnuj pieniędzy podatnika.

A teraz leć i zmieniaj hasło w pozostałych kontach, bo do reszty ci się dobiorą.

Ciekaw jestem jak Ty byś postąpił tracą coś nad czym spędziłeś tyle czasu i ktoś od tak zabiera Ci to bezpowrotnie... nie sądzę abyś wtedy "nie marnował pieniędzy podatnika"...

Nadal proszę o odpowiedź jednak kogoś kto się na tym zna.

korn140 napisał:
Ciekaw jestem jak Ty byś postąpił tracą coś nad czym spędziłeś tyle czasu i ktoś od tak zabiera Ci to bezpowrotnie... nie sądzę abyś wtedy "nie marnował pieniędzy podatnika"...

Nadal proszę o odpowiedź jednak kogoś kto się na tym zna.

Nie dość, że tyle czasu zmarnowałeś na coś tak bezproduktywnego, to jeszcze oczekujesz od nas - płacących podatki, żebyśmi Ci to zwrócili?

Zostawię tą wypowiedź bez komentarza.

MuffinMan napisał:
Nie dość, że tyle czasu zmarnowałeś na coś tak bezproduktywnego, to jeszcze oczekujesz od nas - płacących podatki, żebyśmi Ci to zwrócili?

autor tego postu nie mial na celu uzyskania informacji podatkowych a kodeksu prawa karnego

korn140 napisał:
Zostawię tą wypowiedź bez komentarza.

ja rozumiem panskie zaklopotanie gdyz wartosc niektorych kont w grach online osiaga nawet kilka tysiecy zlotych wiec czasem warto rostrzygac tego typu sprawy.

Moim zdaniem powinien pan odwolywac sie raczej do regulaminu gier gdyz w prawie wyglada to troche inaczej. Dajmy na to przyklad: firma zostalaby zalozona w anglii i w anglii przesiadywalby przedsiebiorca ktory czerpie korzysci z tej gry wiec w takim wypadku jesli chce pan odwolywac sie do kodeksu prawa powinien pan to robic z angielskim prawem i w angielskim sądzie .

wyzej wymieniona historyjka jest jedynie przykladem by pokazac ze kazdy kraj ma inne prawa - nie ma jednego dla wszystkich .

Zgloszenie co do konta pocztowego policja przyjela dlaczego? gdyz firma o2 sp z o.o zostala zalozona w polsce i ich przedsiebiorstwo rowniez jest w naszym kraju. Jednakze gra komputerowa last chaos na 100% nie byla zalozona w polsce firma developerska to Nako Entertainment a wydaje mi sie ze to jest z chin

Ostatnia edycja:
Przestępców policja dojdzie po IP na których log'owali się w twojej poczcie. Skoro robią takie rzeczy to penie mają na koncie więcej przestępstw. Biegli informatycy policyjni do wszystkiego dojdą przeczesujac ich mieszkania i dyski twarde na komputertach.

z72 napisał:
Przestępców policja dojdzie po IP na których log'owali się w twojej poczcie. Skoro robią takie rzeczy to penie mają na koncie więcej przestępstw. Biegli informatycy policyjni do wszystkiego dojdą przeczesujac ich mieszkania i dyski twarde na komputertach.

Definitywnie się z Panem zgadzam :) Już wszystko wiem zadzwoniłem do Biura Łączności i Informatyki Komendy Głównej Policji (Policja.pl - Biuro Łączności i Informatyki). Pani, która odebrała telefon po zapoznaniu się ze sprawa kradzieży wirtualnych kont gry powiedziała iż Naczelnik mojego miasta POWINIEN przyjąć zgłoszenie :)

Zakłócanie pracy sieci teleinformatycznej , utrudnianie dostępu do danych.

korn140 napisał:
Definitywnie się z Panem zgadzam :) Już wszystko wiem zadzwoniłem do Biura Łączności i Informatyki Komendy Głównej Policji (Policja.pl - Biuro Łączności i Informatyki). Pani, która odebrała telefon po zapoznaniu się ze sprawa kradzieży wirtualnych kont gry powiedziała iż Naczelnik mojego miasta POWINIEN przyjąć zgłoszenie :)

Wydaje mi sie ze przyjąc zgloszenie kazdy naczelnik miasta powinien jesli sie takie żeczy zglasza. Jednak tego typu sprawa jesli mowimy o przyszlej sądowej wydaje mi sie ze nie do konca moze byc rostrzygnieta na panska korzysc.Nie sadze by wiedzial pan czy to polak pana okradl ->polacy mieszkaja rowniez w uk i innych panstwach. Jesli chodzi o skladanie tego typu spraw do sądu tu trzeba udowodnic cos co nie istnieje a mianowicie przedmioty.Kradziez miala miejsce w grze w ktorej w regulaminie zapewne jest napisane ze są to przedmioty /konta/postacie wirtualne ->nie mozna ukrasc czegos co nie jest czyjąs wlasnoscia moim zdaniem bedzie to wielkie utrudnienie dla pana, kolejnym aspektem jest fakt ze jesli przestepca jest na przyklad w uk lub innym panstwie to sprawe sadowa musi pan zalozyc w panstwie gdzie popelniono przestepstwo.

Powrót