Kradziez filmow i fotografii

• Autor wątku Autor wątku piterekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piterekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Sprawa dotyczy kradziezy nagranych przez moja firme filmow i zdjec.
W zeszlym roku zatrudnilem operatora (moj wielki blad bez umowy) ktory ukradl filmy i fotografie wykonane przezemnie i reklamuje swoja firme, poprzez filmy mojego wykonastwa.
Mam nastepujace pytania:
1. Jak zebrac dowody w tej sprawie ?
2. Jakie poniose konsekwencje z tytulu nie podpisania umowy z pracownikiem ?

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

piterekk napisał:
Sprawa dotyczy kradzieży nagranych przez moja firmę filmów i zdjęć.
W zeszłym roku zatrudniłem operatora (mój wielki błąd bez umowy) który ukradł filmy i fotografie wykonane prze zemnie i reklamuje swoja firmę, poprzez filmy mojego wykonawstwa.
Hm, co do zdjęć - to ich autorem, a zatem i posiadaczem praw autorskich do wykonanych zdjęć jest osoba fotografa. To jest skutek braku pisemnej umowy o dzieło bądź o pracę.

Co do filmu (wideogramu), to w ogólności prawa autorskie przysługują producentowi wideogramu (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - Art. 94. do 96.). Tylko, że tu też wszystko może dodatkowo zależeć również od warunków umów ustnych zawartych z operatorem i możliwości dowiedzenia tych warunków.

Co do zabezpieczania dowodów na poczet rozprawy sądowej - należy wykonać print-screeny stron Internetowych zawierających utwory i uwiarygodnić je u notariusza.

Witam, sprawa wyjaśniona, prawa autorsie moje ;) dowody zebrane.
Mam pytanie,
Czy do złożenia pozwu o złamanie praw autorskich potrzebuję adwokata? Czy mogę to zrobić sam.
Jak tak to czy dobrze myślę że w prokuraturze?
Gdzie znajde taki wniosek?
Czy mogę występować w imieniu osób, których wizerunek został wykorzystany(czy może być to ta sama sprawa), czy muszą to te osoby zrobic?
Pozdrawiam

Powrót