Kradzież filmu na Youtube - sprawa międzynardowa

• Autor wątku Autor wątku Robrunox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robrunox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

pewien znany, zagraniczny kanał skopiował mój film do swojej kompilacji bez mojej zgody. Zgłosiłem roszczenie z tytułu naruszenia praw autorskich za pomocą systemu Youtube. Oczywiście właściciel kanału złożył roszczenie wzajemne.

Pytanie: jak wyglądają sprawy o naruszenie praw autorskich, jeśli naruszyciel mieszka poza granicami Polski? Gdzie złożyć taki pozew, ile to kosztuje (czytałem, że 600 złotych, przy czym można starać się o zwolnienie z kosztów) i czy ktoś mógłby wrzucić wzór takiego lub bardzo podobnego pozwu?

PS pytania raczej z ciekawości niż z chęci targania się po sądach.

Na początek proponuję powrócić do warunków korzystania z owego portalu oraz uzyć opcji Szukaj bo temat tych warunków był już poruszany na Forum.

PS.
Mamy do czynienia z UE czy dalej?

Ostatnia edycja:
Był poruszany i żadna konkretna odpowiedź nie padła, między innymi dlatego, że w każdym temacie pojawia się taki LeszekS, który każe używać opcji szukaj... to takie grzeczniejsze "idź Pan stąd".

Mamy do czynienia z UE.

Robrunox napisał:
... w każdym temacie pojawia się taki LeszekS, który każe używać opcji szukaj...
Nie dość, że błędnie cytujesz nick to jeszcze jesteś leniwy i nie grzeczny.
Wróć do portalu na którym umieściłeś swój utwór i zapoznaj się ze zrozumieniem z jego warunkami korzystania.
Robrunox napisał:
... Mamy do czynienia z UE.
W przypadku naruszania praw autorskich przez internet możesz, w świetle orzecznictwa TSUE, pozwać przed sądem właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.

PS.
Minimum własnej inicjatywy jest wysoko ceniona.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
W przypadku naruszania praw autorskich przez internet możesz, w świetle orzecznictwa TSUE, pozwać przed sądem właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.
A czy to ma zastosowanie tylko gdy naruszyciel jest spoza Polski?
Albo inaczej, czy mogę pozwać przed sądem właściwym dla mojego miejsca zamieszkania w przypadku gdy zarówno ja, jak i naruszyciel jesteśmy z Polski, ale z innych miast?

Powrót