S
sportowa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Witam,
jestem redaktorem naczelnym portalu internetowego www.sportowa.pila.pl. Na mojej stronie, w galerii, publikowałem zdjęcia związane z podpisaniem kontraktów z nowymi żużlowcami w klubie. Nie byłem autorem tych zdjęć, lecz robił je redaktor, który pracuje dla naszego portalu i mamy wyłączność na przetwarzanie tych zdjęć. Na dole strony znajduje się informacja:
Zakaz kopiowana jakichkolwiek informacji zawartych w portalu, bez wyraźnej zgody administratora!
Mimo to strona klubu żużlowego www.speedway-polonia-pila.com, bez naszej zgody przywłaszczył sobie jedną z fotek i umieścił ją na stronie głównej. Na początku było opisane fot. sportowa.pila.pl. Lecz nie podobało mi się to, że ktoś bezprawnie i bez naszej wiedzy korzysta z materiałów naszego portalu. Napisałem do zarządu klubu:
W ostatnim z newsów "Karty biznesowe VIP" zostało umieszczone zdjęcie,
które jest własnością portalu sportowa.pila.pl. Mimo reklamy w
postaci linku do strony, kopiowanie materiałów jest zabronione bez
zgody administratora i jest to regulowane prawnie. Nie pisze po to by
zabronić kopiowania materiałów ze strony, której jestem właścicielem,
gdyż zarówno naszym jak i waszym celem jest propagowanie sportów w
Pile. Chodzi tylko o to, by informować o takich sytuacjach
Zamiast spokojnie się dogadać na stronie zmieniona autora zdjęcia - fot. Krzysztof Klawa - który rzeczywiście jest twórcą zdjęcia, lecz jest naszym pracownikiem i mamy na nie wyłączność.
Czy takie postępowanie jest zgodne z prawem?
Co mogę zrobić by dochodzić swoich praw?
Czy mam napisać do firmy, na której serwerach stoi www? (webhost.pl/)
jestem redaktorem naczelnym portalu internetowego www.sportowa.pila.pl. Na mojej stronie, w galerii, publikowałem zdjęcia związane z podpisaniem kontraktów z nowymi żużlowcami w klubie. Nie byłem autorem tych zdjęć, lecz robił je redaktor, który pracuje dla naszego portalu i mamy wyłączność na przetwarzanie tych zdjęć. Na dole strony znajduje się informacja:
Zakaz kopiowana jakichkolwiek informacji zawartych w portalu, bez wyraźnej zgody administratora!
Mimo to strona klubu żużlowego www.speedway-polonia-pila.com, bez naszej zgody przywłaszczył sobie jedną z fotek i umieścił ją na stronie głównej. Na początku było opisane fot. sportowa.pila.pl. Lecz nie podobało mi się to, że ktoś bezprawnie i bez naszej wiedzy korzysta z materiałów naszego portalu. Napisałem do zarządu klubu:
W ostatnim z newsów "Karty biznesowe VIP" zostało umieszczone zdjęcie,
które jest własnością portalu sportowa.pila.pl. Mimo reklamy w
postaci linku do strony, kopiowanie materiałów jest zabronione bez
zgody administratora i jest to regulowane prawnie. Nie pisze po to by
zabronić kopiowania materiałów ze strony, której jestem właścicielem,
gdyż zarówno naszym jak i waszym celem jest propagowanie sportów w
Pile. Chodzi tylko o to, by informować o takich sytuacjach
Zamiast spokojnie się dogadać na stronie zmieniona autora zdjęcia - fot. Krzysztof Klawa - który rzeczywiście jest twórcą zdjęcia, lecz jest naszym pracownikiem i mamy na nie wyłączność.
Czy takie postępowanie jest zgodne z prawem?
Co mogę zrobić by dochodzić swoich praw?
Czy mam napisać do firmy, na której serwerach stoi www? (webhost.pl/)
Ostatnia edycja: