Kradzież Internetowa

• Autor wątku Autor wątku Pawi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Około 3 miesiące temu skradziono mi konto w internetowej grze, za pomocą nielegalnego oprogramowania (Spyware). Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś szansa, aby za pomocą Sądu/Policji/Czegokolwiek odzyskać te konto? Nie posiadam adresu złodzieja ani żadnych jego danych, jednak jestem w stanie zdobyć jego adres IP. Do kogo powinienem się zgłosić? Jakie mam szanse na odzyskanie danych? Co grozi złodziejowi?

Pozdrawiam!

Na poczatek proponuje postraszyc policja, prokuratura itp. pewnie masz jakis kontakt. Ogolnie w sumie chyba ciezka sprawa, bo z prawnego punktu widzenia to konto o ile nie jest platne nie ma wartosci wiec nie wiem czy się łapie po jakiś paragraf.

Konto było "ulepszone" za 150 zł, więc można powiedzieć, że za nie zapłaciłem. Kontaktu ze złodziejem niema żadnego, nawet adres I.P mogę dostać dopiero po złożeniu oficjalnego doniesienia o przestępstwie, z powodu ochrony danych osobowych.

To zależy od formy "ulepszenia", jeśli to jakieś rozwiązanie polegające na wpłacie pieniędzy właścicielowi serwera i masz na to papiery to spoko. Możesz składać doniesienie. Jednak pewnie co najwyżej potraktują to jako wykroczenie. Ponadto to zależy od administratora gry czy odzyskasz konto.

Witam serdecznie. Mam bardzo podobny problem co Uwar więc opisze go w tym topicu, mam nadzieje ze to nie problem.

Ja i kilku moich kolegów zostało okradzionych z wirtualnych przedmiotów w grze Lineage 2. Gra ta jest płatna, pisałem juz petycje game masterów, ale człoweik ten czuje się bardzo szczesliwy ze tak zrobil, mysli ze mu wszystko wolno i uzadzał wokół całej sprawy wielki cyrk. Znam jego imię i nazwisko, ip tez nie bedzie problemem. Czy opłaci mi się tracić czas i zgłaszać to na policje czy raczej dać sobie spokój.

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Ostatnia edycja:
Pawi napisał:
Witam!

Około 3 miesiące temu skradziono mi konto w internetowej grze, za pomocą nielegalnego oprogramowania (Spyware).

czyn może (może ,ale nie musi to zależy od szczegółów ustaleń postępowania) wyczerpywać znamiona czynów określonych w art. 268a &1 KK i 269b &1 KK

Intero napisał:
Ja i kilku moich kolegów zostało okradzionych z wirtualnych przedmiotów w grze Lineage 2. Gra ta jest płatna, pisałem juz petycje game masterów, ale człoweik ten czuje się bardzo szczesliwy ze tak zrobil, mysli ze mu wszystko wolno i uzadzał wokół całej sprawy wielki cyrk. Znam jego imię i nazwisko, ip tez nie bedzie problemem. Czy opłaci mi się tracić czas i zgłaszać to na policje czy raczej dać sobie spokój.

a w jaki sposób wszedł w posiadanie loginu i hasła dostępowego? dałeś mu ?

Markiz32 napisał:
a w jaki sposób wszedł w posiadanie loginu i hasła dostępowego? dałeś mu ?

Niestety, w tej grze wszyscy tak robią i nie slyszalem o takim przypadku, ja akurat miałem pecha. Koles wydawał sie ok, czesto nam pomagał i wogole QQ.

wszyscy tak robią ?? chyba nooby....- też gram w L2 od ładnych kilku lat i to na róznych serwerach i mogę cie zapewnić ,że haslo do swoich postaci znają tylko ich właściciele, ale specjalnie robi się postacie "ogólnoklanowe" do których hasła zna kilka osób ,ale żadna z nich nie jest właścicielem konta...

jeśli udostępniłeś komuś hasło do prywatnego konta to hmmm.... - przemilczę jakie mam na twój temat zdanie...

Markiz32 napisał:
wszyscy tak robią ?? chyba nooby....- też gram w L2 od ładnych kilku lat i to na róznych serwerach i mogę cie zapewnić ,że haslo do swoich postaci znają tylko ich właściciele, ale specjalnie robi się postacie "ogólnoklanowe" do których hasła zna kilka osób ,ale żadna z nich nie jest właścicielem konta...

jeśli udostępniłeś komuś hasło do prywatnego konta to hmmm.... - przemilczę jakie mam na twój temat zdanie...

To moze tak: w bot trainie wszyscy tak robią. Takie sa niestety realia na serwerze na ktorym gram.

Powrót