Kradzież lasu!!!

• Autor wątku Autor wątku matrax.onss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matrax.onss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale.

Mam taki problem:
Około 20 lat temu rodzice przepisali mi kilka hektarów lasu. Nie były mi potrzebne wtedy pieniądze więc go nie sprzedawałem. Niedługo po przepisaniu wyprowadziłem na drugi koniec Polski, a w domu pojawiałem się raczej rzadko. Teraz gdy chcę sprzedać las, okazuje się że żadnego lasu tam nie ma!!!! Jakiś młodnik, jakieś krzaki. Moje rodzeństwo pod moja nieobecność najprawdopodobniej postanowiło mi najzwyczajniej w świecie zagrabić moje drzewo z mojego lasu na moim terenie. Z paru krzaków i małych drzewek raczej wiele nie będzie, a nie mam ani czasu ani ochoty czekać 10 albo 20 lat aż młodnik wyrośnie do tego stopnia że będę mógł sprzedać LAS a nie jakąś łąkę. I tu naradza się moje pytanie:
Jak w praktyce wyglądałoby oskarżenie, ewentualne odszkodowanie i czy w ogóle mogę jakoś udowodnić ową kradzież. Pieniądze za taki zalesiony teren można otrzymać duże dlatego sądzę że to gra warta świeczki.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

A co mówi miejscowa policja na temat tej kradzieży ?

pytanko dzięki za info, przyda się na pewno. Nie wiem co mówi tamtejsza policja na ten temat, gdyż ze względu na odległość jaka dzieli mnie od miejsca gdzie jest ten las, ma problem aby nawiązać kontakt z tamtejszymi służbami porządkowymi.

1) kiedy to drzewo na pewno jeszcze było - bo może już dawno przedawniony czyn jest... ?

Powrót