Kradzież mojego dzieła i dalsze rozpowszechnianie przez firmę kosmetyczną. Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku mercymona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mercymona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
mam dosyć nietypowy problem z kradzieżą własności intelektualnej i praw pokrewnych.
Otóż jedna z dużych firm kosmetycznych ukradła z mojego profilu na Instagramie zdjęcie mojego autorstwa.
Następnie owe zdjęcie opublikowała na swoim profilu firmowym (oczywiście bez podania autora i mojej wiedzy na ten temat), a co więcej- zorganizowała konkurs posługując się wyżej wspomnianym zdjęciem mojego autorstwa. Warunkiem udziału w konkursie było udostępnienie mojego zdjęcia na swoim koncie Instagram i oznaczenie przy tym...firmy, a nie faktycznego autora. Uważam że jest to duże zaniedbanie. Moja praca była dalej udostępniana bez mojej wiedzy przez mnóstwo innych użytkowników. Czy mogę w jakiś sposób uzyskać odszkodowanie za kradzież mojej pracy i świadome rozpowszechnianie jej dalej?
Oczywiście wszystko jest udokumentowane.
Będę ogromnie wdzięczna za każdą poradę.

Temat wielokrotnie omawiany na FP, wystarczyło poszukać poczytać.

[FONT=&quot] Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, dochodź roszczeń przed Sądem.[/FONT]

Zdjęcie zostało usunięte w dniu dzisiejszym, po mojej interwencji. Nie bardzo rozumiem jednak co dalej. Owa firma dalej może kraśc sobie cudze zdjęcia bez żadnych konsekwencji, dopóki autor sam ich nie znajdzie na ich profilu?

Usunięcie zdjęcia nie zamyka Tobie praw do dochodzenia roszczeń i ścigania.

LeszekS jakich konkretnie roszczeń mogę dochodzić? Odszkodowania? Jeśli tak, to na jakiej podstawie je wyliczyć? Kary ograniczenia wolności dla osoby, która ukradła zdjęcie? Nawet nie wiem kto to jest, bo zdjęcie widniało na profilu firmowym. Bardzo dziękuję za pomoc, będę ogromnie wdzięczna za rozwianie jeszcze tych wątpliwości.

Art. 78. oraz Art. 79. Prawa autorskiego.

Przepis prawny:
Art. 78.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia
za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

2. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, po jego śmierci z powództwem o ochronę autorskich praw osobistych zmarłego może wystąpić małżonek, a w jego braku kolejno: zstępni, rodzice, rodzeństwo, zstępni rodzeństwa.

3. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, osoby wymienione w ust. 2 są uprawnione w tej samej kolejności do wykonywania autorskich praw osobistych zmarłego twórcy.

4. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, z powództwem, o którym mowa w ust. 2, może również wystąpić stowarzyszenie twórców właściwe ze względu na rodzaj twórczości lub organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, która zarządzała prawami autorskimi zmarłego twórcy.
Przepis prawny:
Art. 79.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
1) zaniechania naruszania;
2) usunięcia skutków naruszenia;
3) naprawienia wyrządzonej szkody:
a) na zasadach ogólnych albo
b) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, (a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione – trzykrotności)* stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie
z utworu;
4) wydania uzyskanych korzyści.
*Wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dn. 23.VI.2015r. Sygn. akt SK 32/14 uznany za niezgodny z art. 64 ust. 1 i 2 w związku z art. 31 ust. 3 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Niezależnie od roszczeń, określonych w ust. 1, uprawniony może się domagać jednokrotnego albo wielokrotnego ogłoszenia w prasie oświadczenia o odpowiedniej treści i formie lub podania do publicznej wiadomości części albo całości orzeczenia sądu wydanego w rozpatrywanej sprawie, w sposób i w zakresie określonym przez sąd.

3. Sąd może nakazać osobie, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, na jej wniosek i za zgodą uprawnionego, w przypadku gdy naruszenie jest niezawinione, zapłatę stosownej sumy pieniężnej na rzecz uprawnionego, jeżeli zaniechanie naruszania lub usunięcie skutków naruszenia byłoby dla osoby naruszającej niewspółmiernie dotkliwe.

4. Sąd, rozstrzygając o naruszeniu prawa, może orzec na wniosek uprawnionego o bezprawnie wytworzonych przedmiotach oraz środkach i materiałach użytych do ich wytworzenia, w szczególności może orzec o ich wycofaniu z obrotu, przyznaniu uprawnionemu na poczet należnego odszkodowania lub zniszczeniu. Orzekając, sąd uwzględnia wagę naruszenia oraz interesy osób trzecich.

5. Domniemywa się, że środki i materiały, o których mowa w ust. 4, są własnością osoby, która naruszyła autorskie prawa majątkowe.

6. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.

7. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub zmiany bez upoważnienia jakichkolwiek elektronicznych informacji na temat zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, a także świadomego rozpowszechniania utworów z bezprawnie usuniętymi lub zmodyfikowanymi takimi informacjami.

Dziękuję uprzejmie.
Nadal nie rozumiem jednak w jaki sposób mogę "wycenić" moje zdjęcie, aby dochodzić odszkodowania.
Dla mnie to mnóstwo pracy, starannie prowadzę swój profil, aby współpracować z innymi markami. W zamian za takie zdjęcie dostaję wynagrodzenie lub dobra materialne- na podstawie tego dokonać obliczenia?
Przypominam też, że firma zrobiła konkurs, który polegał na rozpowszechnianiu mojej pracy dalej, przez kolejne osoby. To wydaje mi się podnosić rangę sprawy. Nadal jednak nie mam pojęcia jak i na jakiej podstawie wycenić swoje zdjęcie i jego świadomą kradzież.

mercymona napisał:
... Nadal nie rozumiem jednak w jaki sposób mogę "wycenić" moje zdjęcie, aby dochodzić odszkodowania.
Dla mnie to mnóstwo pracy, ...
Zatem wyceń na jej podstawie, a w razie sporu sądowego, i tak zweryfikuje ją Sąd.

LeszsekS napisał:
Zatem wyceń na jej podstawie, a w razie sporu sądowego, i tak zweryfikuje ją Sąd.

Zdjęcie przez jeden dzień było oznaczone moimi danymi, finalnie zniknęło całkiem. Odpowiedź dostałam taką:
"Szanowna Pani,
Ze swej strony dopełniliśmy działań czyniących zadość zaistniałej
sytuacji. Oznaczenie zdjęcia na Pani wyraźną prośbę pozostaje w
sprzeczności z takimi stwierdzeniami jak "kradzież" czy "świadome
popełnienie przestępstwa". Uważamy, że wyjaśniliśmy całą sprawę, z
uwzględnieniem Pani interesów, w tym zgłoszonych pretensji, m.in.
poprzez oznaczenia zdjęcia Pani danymi."

Do naruszenia doszło, bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu dodatkowo bez oznaczenia autora, to że usunęli to był ich podstawowy obowiązek, masz prawo do wysunięcia roszczeń.

PS.

Ty jako autor nie masz żadnego prawnego obowiązku oznaczania swojego utworu w jakikolwiek sposób :!:

Bardzo dziękuję.
Pod tym linkiem w komentarzach są screeny dotyczące sprawy, między innymi zorganizowanie konkursu na zasadzie rozpowszechniania dalej mojego utworu. Czy w związku z tym roszczenia nie powinny być wyższe niż przy "standardowej kradzieży utworu"? Post polubiło prawie 600 osób, komentarzy jest ponad 100, co pozwala założyć ile osób w owym konkursie wzięło udział. Będę też ogromnie wdzięczna za przejrzenie, czy nie popełniłam jakiegoś błędu. Firma wmawia mi, że sama chciałam tylko oznaczenia autora (byłam w szoku, kiedy znalazłam swoje zdjęcie na cudzym profilu, a przede wszystkim nie zauważyłam wtedy że zdjęcie ma charakter konkursu i darmowej reklamy realizowanej poprzez mój utwór).
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mercymona napisał:
... Pod tym linkiem w komentarzach są screeny dotyczące sprawy, między innymi zorganizowanie konkursu na zasadzie rozpowszechniania dalej mojego utworu. ...
Nie baw się w komentarze a swoje sprawy załatwiaj tradycyjną pocztą listami zpo. Jak wycenisz swoje utwory to wyłącznie Twoja spraw a sama wycena, jak już wcześniej pisałem, będzie zapewne weryfikowana przez Sąd.

PS.
Poszukaj na realu kancelarii specjalizującej się w prawie autorskim bo, jak widzę, sama nie dasz rady.

Powrót