Kradzież na allegro praw autorkich

• Autor wątku Autor wątku logotyp24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logotyp24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Cześć, kiedyś założyciel pewnego serwisu www zaproponował mi reklamę moich prac na swojej stronie, podsunął mi pod nos papier w którym pisemnie zgodziłem się na reklamę moich prac. Po pewnym czasie zauważyłem że na allegro ten Pan sprzedaje logotypy w cenie 149zł, ja wykonuję takowe za 699zł i z tego wynika że reklamuje on swoją firmę moimi pracami a wykonuje je sam. Na allegro moje prace nie są w sposób bezpośredni oferowane ale widnieją pod hasłem produkty wykonywane przez stronę xyz, chciałbym Was w tym przypadku zapytać czy mogę coś z tym zrobić, co radzicie?

Witam,
parę pytań uzupełniających na początek, bo jestem trochę zdezoriętowany.
1. Co Pan właściwie podpisał? Czy przypadkiem nie miało to charakteru licencji albo przeniesienia majątkowych praw autorskich?
2. Czy właściciel serwisu podpisuje przez siebie Pana grafiki, czy są bez podpisów?
3. Kto i w jakiej formie sprzedaje Pana pracę, bo nie mogę się połapać?
4 Czy na stronie xyz prace prezentowane są pod Pana nazwiskiem?
5. Jaki typ umowy ma Pan podpisany z firmą xyz?
6. Czy grafiki były dostępne na stronie xyz przed podpisaniem tego papieru o reklamę?

1. Podpisałem umowę, że pozwalam na reklamę moich prac zgodnie z prawami autorskimi i pozyskiwanie dla mnie klientów.
2. Właściciel podpisuje je moim imieniem i nazwiskiem zarówno w serwisie jak i na allegro.
3. Grafiki są dostępne na stronie od podpisania umowy

Jak zrozumiałem firma, z którą podpisał Pan reklamę oraz ta xyz to ta sama firma, bądź ten sam właściciel.

Grafiki podpisywane są Pana nazwiskiem jako autora, więc w stosunku do osobistych praw autorskich właściciel firmy jest w porządku.

Wszystko zależy więc od szczegółów umowy, którą Pan podpisał. Istotne są szczegółowe zapisy umowy (lub może jakieś dodatkowe porozumienia, jeśli były), które mówią o sposobach realizacji tej umowy - czyli co miało oznaczać pojęcie promowania i pozyskiwania klientów. Przykładowo, żeby reklamować i zdobywać klienŧów, trzeba zamieścić pracę i podać jej cenę...
Inna rzecz, że czasami wydawałoby się, oczywiste znaczenia jakich zapisów bywają całkowicie odmiennie interpretowane przez strony porozumień...

Bez szczegółów nie można więc ocenić Pana sytuacji.

Ostatnia edycja:
No właśnie umowa nie zawierała szczegółowych rzeczy to była tak jakby po prostu zgoda na ich reklamę, nie było tak mowy o cenach itd, rozumiem że w tej sytuacji nie mam za bardzo szans na jakieś odszkodowanie?

no właśnie - "jakby zgoda" - to może być bardzo wieloznaczne... Myślę, że Pana szanse mógłby ocenić w takiej sytuacji tylko prawnik na miejscu po zapoznaniu się ze wszystkimi szczegółami, 'zdalnie' to się raczej nie da...

A są może gdzieś gotowe formularze takich umów o której mówiłem tzn. umowa o zgodę na reklamę itp swoich prac? Może bym znalazł tą co podpisałem ;-( nawet umowy sobie nie skserowałem ehhhhh

no to faktycznie może mieć Pan duże problemy z udowodnieniem swoich racji. Co do umów, proszę cierpliwie pogooglować, może Pan coś znajdzie...

Ta umowa wyglądała tak.

UMOWA

zawarta dnia …. w … pomiędzy
Panem …
zamieszkałym w …
legitymującym się dowodem osobistym (seria i numer dowodu osobistego) ..
zwanym sprzedawcą

a

Panem
[kliknij tutaj i wpisz dane],
zamieszkałym w [kliknij tutaj i wpisz dane]
legitymującym się dowodem osobistym [seria i numer dowodu osobistego] [kliknij tutaj i wpisz dane]
zwanym wykonawcą
Wyrażam zgodę na publikacje oraz reklamę moich prac zgodnie z prawami autorskimi.

______________________ ______________________
Sprzedawca Wykonawca

Powrót