Kradzież+ otoczka

• Autor wątku Autor wątku polakT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polakT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Moja siostra poszła do koleżanki na impreze, biorąc ze sobą aparat cyfrowy wart ok 400zł (używany). Wyszła z imprezy wcześniej, w stanie niestety nieodpowiednim do wieku (ma prawie 18 - 2 miesiące) zostawiając przy okazji aparat. Dopilnowałem jej powrotu, przeszukując ja. Okazało sie ze zostawiła aparat. Zadzwoniłem do organizatorki z pytaniem czy jest aparat, dostałem potwierdzenie. Rano jeszcze raz dzwoniłem aby upewnić sie ze nigdzie nie wybył... odpowiedz była ze: aparat lezy tu na stole.

dodam impreza w sobote, w poniedziałek zgłaszam sie po aparat.. a go nie ma.

Chcę zgłosić sprawę na policję. Jednak. Osoba organizująca była pełnoletnia, a kilka osób w otoczeniu nie. Na imprezie był alkohol oraz marichuana. Czy przy zgłaszaniu mam o tym wspominać. Dodatkowo, czy mojej siostrze groża jakieś konsekwencje ze względu na powyższe.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz, oraz pomocne rady.

Dodatkowo siostra otrzymała od jednego z imprezowiczów (współorganizatora):
a chcąc nie chcąc jak wypapla o paleniu
to moze się dowiedzieć jakich ja mam znajomych
i to bez względu na to czy ja tego chcę czy nie
czyli mówiąc krótko
mało który diler lubi jak go ktoś wydaje policji
:: 21:08:03ja tylko mówię ze aparat aparatem
ale zadzieranie z dilerami to inna sprawa

Ostatnia edycja:
Odp

Po pierwsze dokonano kradzieży ( art 278 par 1KK) i to pan powinien zgłosić Policji. Powinien wskazać pan miejsce i okoliczności, ale pomijając obywatelski obowiązek nie musi pan wspominać o obecnośći narkotyków na imprezie. Organ dochodzeniowy przeprowadzi odpowiednie czynności i pewnie ten fakt wyjdzie na światło dzienne, jednak jeśli mam być uczciwy sugeruje nie przejmować się groźbami nastoletniego dilera trawki, jesli jednak przybiorą one groźniejszą formę także można to zgłosić ( art 190KK).

Byłem dziś, 4 godziny mnie trzymali ogólnie. Siostra była i organizatorka. Kobieta powiedziała nam:

Tylko spokojnie i nie mówcie nikomu że zgłosiliście

nie wiem co mam myśleć...

@radslws
Dziękuję za odpowiedz

Witam ponownie.

Mam pytanie odnośnie tego ile czasu ma policja na przesłuchanie osób będących podejrzanymi, oraz świadkami. Od tamtej pory były wezwane tylko 2 osoby (z 8), i w dodatku nawet nie te które zostały wskazane przezemnie jako prawdopodobni sprawcy.

Czy istnieje możliwość przyspieszenia, lub czy istnieje możliwość uzyskania argumentacji takiego obrotu sprawy (opieszałość).

1. Jak najbardziej prawidłowe jest przesłuchanie w pierwszej kolejności osób, które będą świadkami, a nie podejrzanymi - chociażby po to, aby mieć jasność, czy wskazanym osobom przedstawić zarzutu, czy przesłuchiwać je w charakterze świadków.
2. Ja tu żadnej opieszałości nie widzę. ;)

MMPM napisał:
2. Ja tu żadnej opieszałości nie widzę. ;)

Sam nie wiem, prawie 2 miesiące... :|, ale skoro tak twierdzisz...

ile może trwać wzywanie świadków ??

polakT napisał:
ile może trwać wzywanie świadków ??
tyle żeby po przesłuchaniach wyjaśnić wszystkie wątpliwości kogo sluchać w charakterze świadka ,a komu przedstawić ewentualne zarzuty , jakie zarzuty i ile zarzutów...

Powrót