Kradzież pieniędzy z konta PKO BP

• Autor wątku Autor wątku mwos29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kwota to 4500zł. Jutro pójdę do Rzecznika Klienta w Banku PKP BP, może do radcy prawnego...

korf napisał:
... Autoryzacja prawidłowa. ...
Powinien pozostać "ślad" jakiego kodu zażądano do autoryzacji co można skonfrontować z kartami kodów. Jeśli zdrapka jest nienaruszona autoryzacja nie pochodziła od posiadacza karty.

PS.
Wygodniejsza i bezpieczniejsza jest autoryzacja sms.

LeszsekS napisał:
Powinien pozostać "ślad" jakiego kodu zażądano do autoryzacji co można skonfrontować z kartami kodów. Jeśli zdrapka jest nienaruszona autoryzacja nie pochodziła od posiadacza karty.
Tak, ale może to zrobić bank i prowadzący dochodzenie, powinna foto karty kodów dostarczyć policji. Pytająca nie napisała, czy atak był jednorazowy, na jaki r-ku przelano środki. Inna możliwość, że dokonywała przelewu i haker podmienił nr r-ku. Oczywiście to gdybanie...

korf napisał:
Tak, ale może to zrobić bank i prowadzący dochodzenie, ...
Właśnie chodziło mi o to, że prawidłowość/wiarygodność autoryzacji jest do zweryfikowania. Pomysłowość atakujących jest niemierzalna, a rozwaga użytkowników nieprzewidywalna.

A ja jeszcze mam pytanie - gdzie poszedł ten przelew. Czy po tym nie łatwiej znaleźć oszusta?

Pan_robotnik napisał:
..- gdzie poszedł ten przelew. ...
Jak przeczytasz, przelew poszedł w banku chyba, że Ciebie interesuje dokąd poszedł przelew.

A która z was wg banku się logowała i autoryzowała przelew? No bo przecież nie logujecie się na jedno hasło, prawda?

Logowałam się zawsze z mamy danych, swoich nawet nie aktywowałam. Przelew poszedł na nieznane nam konto za pośrednictwem tzw. "szybkich przelewów"-natychmiastowych. Blue Media nic nam nie chcą powiedzieć, policja prowadzi postępowanie. Czy mamy jakieś realne szanse na odzyskanie pieniędzy?

pewnie poszło na czyjeś konto PayPal a potem na normalne konto i arrivederci Roma. Jeśli policja zmusilaby bluemedia do wydania danych to są szanse. Jeśli nie to kiepsko.

Udało się! Rzecznik Banku nakazał zwrócić nam pieniądze :lol:
Policja sprawę umorzyła, mieli wiele informacji (adresy IP, dane zarządcy sieci, z której były logowania itp) a mimo to umorzyli.
Dziękuję za pomoc ;-)

Umorzyli, bo nie mogą znaleźć sprawcy. Co z tego, że maja jakieś ip (pewnie lewe) lub numer konta (pewnie prepaid). Gość wypłacił kasę w bankomacie i zniknął. Cyberprzestępcy są nieuchwytni w tych czasach. Bank oddał kasę, bo pewnie nie doszukał się waszej winy w tym przekręcie. tyle.

Powrót