Kradzież pomysłów przez Firaxis

• Autor wątku Autor wątku nintyfan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nintyfan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.

Jako członek społeczności Freeciv, proponowałem jej różne rozwiązania co do mechaniki gry. Zacząłem również tworzyć swoją grę. Firaxis wykorzystało moje pomysły bez pytania mnie o zgodę. Być może wpadli na nie równolegle, ale to raczej nie możliwe, zważywszy na skalę i podobieństwo. Czy mam możliwość domagania się rekompensaty?

Przykłady (później podam więcej, muszę tylko wyszukać):
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nintyfan napisał:
Witam.

Jako członek społeczności Freeciv, proponowałem jej różne rozwiązania co do mechaniki gry. Zacząłem również tworzyć swoją grę. Firaxis wykorzystało moje pomysły bez pytania mnie o zgodę. Być może wpadli na nie równolegle, ale to raczej nie możliwe, zważywszy na skalę i podobieństwo. Czy mam możliwość domagania się rekompensaty?

Przykłady (później podam więcej, muszę tylko wyszukać):
***mod***

Ponieważ nie skradziono tylko moje pomysły, to w przypadku pozwu, połączyć siły z innymi ofiarami?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pomysły nie są objęte ochroną prawa autorskiego. Czy Twoja gra wyszła ze stadium pomysłu i została opublikowana?

Ostatnia edycja:
TSG napisał:
Pomysły nie są objęte ochroną prawa autorskiego. Czy Twoja gra wyszła ze stadium pomysłu i została opublikowana?

Została opublikowana.

Pytanie z innej beczki. Jeżeli chciałbym zrobić odwet i zaimplementować cześć pomysłów z serii Civilization, to czy mogliby mnie podać do sądu? Pomysły nie są przecież chronione prawem autorskim.

nintyfan napisał:
Została opublikowana.
W porządku. Jeśli została stworzona przed wykorzystaniem pomysłów, to pozostaje pytanie czy ich realizacja była "twórcza" i miała "indywidualny charakter" (bo tylko takie coś - co zostało "ustalone" w jakiejkolwiek formie - podlega ochronie)?

nintyfan napisał:
Jeżeli chciałbym zrobić odwet i zaimplementować cześć pomysłów z serii Civilization, to czy mogliby mnie podać do sądu?
Mogliby, tak jak każdy może pozwać każdego. Pytanie brzmi czy realizacja tych pomysłów w ich wykonaniu była twórcza i miała indywidualny charakter?

Obecnie jedna rzecz mi przychodzi do głowy. W mojej grze (przed wydaniem dodatku Rise and Fall przez Firaxis do Civilization 6) pojawiły się punkty dumy. Czyli w sytuacji, gdy twoja cywilizacja osiągnie jakąś rzecz, to otrzymujesz pewną kwotę jakby pieniędzy, które możesz wydać na bonusy. W dodatku Rise and Fall pojawiły się punkty epoki - jeżeli cywilizacja osiągnęła jakąś rzecz, to dostawała punkty epoki. Jeżeli do następnej epoki zdobyła ich dosyć dużo, to gracz mógł wybrać bonus na następną epokę (tzw. premię za upamiętnienie). Jedyna różnica polega na tym, że w mojej grze spożytkowano się punkty w dowolnej chwili i dowolną ilość. W grze Firaxis trzeba czekać do następnej ery i wydawało się wszystkie punkty, by w przypadku zgromadzenia ich odpowiedniej liczby, zyskać bonus na następną erę.

Tylko strona graficzna może podlegać ochronie prawnoautorskiej, zasady gry takiej ochronie nie podlegają. Był już wątek na ten temat, poszukaj, poczytaj.

LeszsekS napisał:
Tylko strona graficzna może podlegać ochronie prawnoautorskiej, zasady gry takiej ochronie nie podlegają. Był już wątek na ten temat, poszukaj, poczytaj.

Dobrze. Poczytam. Jeżeli faktycznie zasady gry ochronie prawnoautorskiej niepodlegają, to wezmę odwet, wprowadzając pomysły Firaxis do mojej gry. Kto wiem - może nawet na tym zarobię. W końcu Firaxis zarobiło dużo na moich pomysłach,

Powrót