Kradzież pomysłów

• Autor wątku Autor wątku aquaphant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aquaphant

Zbanowany
Odpowiedzi
13
Co można zrobić, jeśli ktoś przez włamanie do mieszkania (lub uprowadzenia osoby z mieszkania) zdobył design gry komputerowej (pliki tekstowe, rysunki) i na podstawie niechronionych prawem autorskim koncepcji zawartych w dokumentacji postanowił stworzyć komercyjną grę komputerową, aby wyprzedzić twórcę tego projektu?

Nieuczciwa konkurencja

Mam takie pytanie: Jeśli ktoś opracował i opisał niechronioną prawem autorskim koncepcję i ktoś inny w sposób nielegalny się z nią zapoznał, to czy przestępca ma prawo swobodnie korzystać z tej koncepcji, a odpowiada prawnie tylko za sposób jej zdobycia?

RE: Nieuczciwa konkurencja

aquaphant napisał:
... Jeśli ktoś opracował i opisał niechronioną prawem autorskim koncepcję i ktoś inny w sposób nielegalny się z nią zapoznał, ...
Jedno drugiemu zaprzecza.
Skąd takie bzdurne pomysły jak porwanie w celu zdobycia informacji o pomyśle? Zastanów się nad konkretnymi przestępstwami.

Ostatnia edycja:
(to są działania mafii w Warszawie)

Czy istnieje coś takiego jak działania wykonywane w warunkach przestępstwa (czyjegoś włamania lub ubezwłasnowolnienia kogoś), które to przestępstwo zdejmuje automatycznie ważność podpisywanych wtedy umów oraz legalność z posiadania jakichkolwiek tak uzyskanych informacji?

Ostatnia edycja:
Nie wiem z którym kontratypem tutaj mam do czynienia, bo chyba odwrotnie widzę tę sytuację niż zakłada definicja kontratypu. Może Pan to sprecyzować, który jest to kontratyp?

Powrót