Kradziez pradu z wynajmowanego lokalu

• Autor wątku Autor wątku ewcia00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewcia00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, wlasciciel nowo wynajmowanego przeze mnie lokalu "podbieral" mi prad. Wezwani z ZE technicy stwierdzili protokolem podlaczenie czegos dodatkowego pod moj licznik. Poza protokolem juz oszacowali "dodoatkowe" zuzycie na kwote 500 pln miesiecznie. Po rachunkach za prad (3 pierwsze rachunki z pocztakowego okresu wynajmu, nie mam zatem porownania) 2 x po ponad 700 i raz prawie 1000 pln domniemuje ze to bardzo prawdopodobna kwota. Oczywisice polubownie chcac zalatwic sprawe zwrocilam sie do wlasiciela lokalu z propozycja potracenia 1500 pln z najblizszego naleznego mu czynszu. Zona wlasciciela pocztakowo wypierala sie jakoby cos dodatkowego bylo tam podlaczonego, ale juz sam wlasciciel przyznal ze podlaczal farelek i lampke, ale tyle to on na pewno nie zuzyl. W lokalu trwal remont, czym zaslania sie wlasciciel, a ile on naprawde zuzyl mi pracu - nie moge udowodnic. Czy mam jakies szanse na prawne odzyskanie kosztow "dodatkowego" pradu? Bede wdzieczna za pomoc i wskazowki.

[cytat:pbmq77yu]Wezwani z ZE technicy stwierdzili protokolem podlaczenie czegos dodatkowego pod moj licznik. Poza protokolem juz oszacowali "dodoatkowe" zuzycie na kwote 500 pln miesiecznie.[/cytat:pbmq77yu]
Czy da się obiektywnie ustalić zużycie energii elektrycznej przez urządzenia podłączone przez właściciela(lub ekipę remontującą)?
A jaką kwotę(jeśli to nie jest tajemnicą) zaproponował właściciel?

Proponuję uzyskać protokół/opinię z ZE lub/i zgłosić kradzież prądu.

Właściciel zaproponował 50 PLN... I na tym koniec negocjacji.
Nie można tego zaliczyć jako kradziez pradu bo jego zuzycie zostalo zarejestrowane przez licznik. Moze to byc chyba jedynie moze wyludzenie? na podstawie KC.
Protokol z ZE stwierdzajacy podlaczenie dodatkowych urzadzen spoza wynajmowanego lokalu mam, ale bez przyblizonej kwoty zuzycia pradu przez nie. O szacunkowej wartosci tego zuzycia technicy powiedzieli mi poza protokolem.

[cytat:8jq5qkar]Nie można tego zaliczyć jako kradziez pradu bo jego zuzycie zostalo zarejestrowane przez licznik.[/cytat:8jq5qkar]
To jest kradzież.

Powrót