Kradzież praw autorskich przez portal

• Autor wątku Autor wątku axis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

axis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Na jednym z portali poetyckich autorzy publikowali swoje utwory. Część z nich zdobyła większą sławę czyli zapracowali sobie na swoją pozycję i pseudonim.
W lipcu zmienił sie właściciel portalu i nikogo nie informując autorów zmienił także podstępem regulamin czyli zawarł dodatkowy punkt, w którym informuję że " użytkownik upoważnia niniejszym G+J do nieodpłatnego wykorzystywania w/w Utworów, w szczególności poprzez ich publikowanie na stronach (...) Ponadto Użytkownik upoważnia G+J do wykorzystywania w/w Utworów w celach promocyjnych i reklamowych" co oznacza że KTOŚ będzie miał prawo zabrać mój utwór przerobić go i podpisać się pod nim jako autor.
"....Użytkownik upoważnia G+J do dokonywania zmian w w/w Utworach...."-dlaczego niby KTOS ma zmieniać mój utwór i po co skoro on jest MÓJ!!!!
Ja nie zawierałam z portalem takiej umowy ona została zmieniona bez porozumienia ze mną. Takich autorów jak ja są dziesiątki. Jak to wygląda w świetle prawa????

Art. 384. § 1. Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzór umowy, regulamin, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy.
§ 2. W razie gdy posługiwanie się wzorcem jest w stosunkach danego rodzaju zwyczajowo przyjęte, wiąże on także wtedy, gdy druga strona mogła się z łatwością dowiedzieć o jego treści. Nie dotyczy to jednak umów zawieranych z udziałem konsumentów, z wyjątkiem umów powszechnie zawieranych w drobnych, bieżących sprawach życia codziennego.
Art. 384(1). Wzorzec wydany w czasie trwania stosunku umownego o charakterze ciągłym wiąże drugą stronę, jeżeli zostały zachowane wymagania określone w art. 384, a strona nie wypowiedziała umowy w najbliższym terminie wypowiedzenia.

Więc mam rozumieć, że skoro nikt wcześniej nie uprzedził ze taka zmiana nastąpi naruszył prawo? Nikt umowy poprzedniej nie wypowiadał.

A, jeszcze jest regulacja szczegółowa jeśli chodzi o internet:

Art. 8. 1. Usługodawca:
1) określa regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną, zwany dalej "regulaminem",
2) nieodpłatnie udostępnia usługobiorcy regulamin przed zawarciem umowy o świadczenie takich usług, a także - na jego żądanie - w taki sposób, który umożliwia pozyskanie, odtwarzanie i utrwalanie treści regulaminu za pomocą systemu teleinformatycznego, którym posługuje się usługobiorca.
2. Usługobiorca nie jest związany tymi postanowieniami regulaminu, które nie zostały mu udostępnione w sposób, o którym mowa w ust. 1 pkt 2.
3. Regulamin określa w szczególności:
1) rodzaje i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną,
2) warunki świadczenia usług drogą elektroniczną, w tym:
a) wymagania techniczne niezbędne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którym posługuje się usługodawca,
b) zakaz dostarczania przez usługobiorcę treści o charakterze bezprawnym,
3) warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną,
4) tryb postępowania reklamacyjnego.
4. Usługodawca świadczy usługi drogą elektroniczną zgodnie z regulaminem.

Nie jest to łatwe do stosowania, ale myślę, że właściciel powinien przedstawić zmianę w ten sam sposób, jak przy rejestracji.

Powrót