kradzież praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku StiVeQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

StiVeQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem następującej wagi: w miesiącu listopad 2008 zleciłem pewnej firmie informatycznie wykonanie portalu internetowego, portal miał być wykonany do dnia 10.02.2009. Firma się spóźniła z wykonaniem projektu o 11 tygodni. Złożyłem odpowiedni pozew do Sądu Rejonowego w swojej miejscowości o zasądzenie kary umownej. Otrzymałem wyrok jednakże jest on jeszcze nie prawomocny.
Teraz sprawa się troszkę skomplikowała ze względu na to iż w umowie mam zapis
"Wszystkie prawa materialne włącznie z modyfikacją, odsprzedażą przeniesione zostają na Zamawiającego. Zamawiający wyraża zgodę na zamieszczenie go przez Wykonawcę programu w portfolio. Nie wyraża zgody na wykorzystanie założeń i pomysłów z programu w innych aplikacjach, jeśli zapożyczenia przekroczą 30 % "

Ostatnio otrzymałem telefon o Pana "X" który poinformował mnie że "wykonawca" odsprzedał mu mój portal (ten który był wykonywany dla mnie) twierdząc że ten portal został wykonany specjalnie dla Pana "X"

Czy w tym przypadku można mówić o naruszeniu praw autorskich powołując się na ustawę z dnia 04. luty 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych a także na ustawę 16 kwietnia 1993 o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji ??

Co należy zrobić aby ukarać nie uczciwego sprzedawcę(firmę informatyczną) ?
Wysłałem już pismo o zaprzestaniu naruszania praw oraz wezwanie do zapłaty odszkodowania, termin już minął ok 10 dni temu a sprzedawca śmieje się z tego, że ja coś od niego chce i twierdzi że to on ma prawa autorskie.

Czy lepiej zgłosić sprawę do organów ścigania czy odrazu złożyć pozew do Sądu rejonowego ?

Dodam że oboje prawadzimy działalnośc gospodarczą

Proszę o pomoc w w/w sprawie.

zależy od umowy i co tam sąd zasądził:) jeśli jasno sprecyzowałeś plan prtalu, jego wygląd graficzny itd. to jak najbardziej możesz zgłaszać sprawę ZARÓWNO do organów ścigania, jak i walczyćna drodze cywilnoprawnej. Żebyśmy mogli coś więcej napisać musisz opisać mniej więcej treść umowy i ustalenia sądu w wyroku

Witam,

sytuacja prawnoautorska strony www jest następująca:

I. Strona zamówiona i wykonana na podstawie umowy o wykonanie strony wraz z przeniesieniem autorskich praw majątkowych.

Autor strony po wykonaniu strony jest posiadaczem osobistych praw autorskich (ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 16.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

jak również prawa do zezwalania na realizację praw zależnych do rozpowszechniania opracowań bądź zmian swojego dzieła:
Przepis prawny:
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.
...

W umowie o przeniesienie praw autorskich autor może zezwolić na dokonywanie modyfikacji strony przez jej właściciela.

Majątkowe prawa autorskie do strony przenoszone są zaś na właściciela strony. To oznacza, że autor strony nie ma w szczególności prawa do powielania i sprzedaży tej strony.
Zapisy dotyczące umowy przeniesienia mogą zawierać się w umowie o wykonanie strony bądź stanowić mogą odrębne porozumienie. Istotne jest to, że przeniesienie majątkowych praw autorskich musi mieć formę pisemną:
Przepis prawny:
Art. 53.
Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy
pisemnej pod rygorem nieważności.

II. Strona zamówiona i wykonana na podstawie umowy o wykonanie strony bez przeniesienia autorskich praw majątkowych.

W tym przypadku zamawiający staje się w ogólności tylko właścicielem egzemplarza strony. Autorskie i majątkowe prawa autorskie do strony pozostają przy autorze strony. Autor ma więc pełne prawa np. do powielania i sprzedaży danego utworu (strony).

III. Przyjmując, że cytowany przez Pan zapis (bardzo ogólnikowy) umowy o wykonanie pańskiej strony odnosi się również do przeniesienia całości majątkowych praw autorskich to oznaczałoby, że nosicielem majątkowych praw autorskich do strony jest Pan i autor strony nie mógłby odsprzedać opracowanej strony innemu nabywcy - a tym bardziej egzemplarza strony będącej Pana własnością. Ale sugerowałbym dokładne przeanalizowanie całego toku sprawy sprawy z prawnikiem.

Powrót