Kradzież roweru - obiekt chroniony

• Autor wątku Autor wątku sitsadzeniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sitsadzeniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Skradziono rower z chronionego bloku, złodziej wyłamał zamek w wewnętrznym domofonie, pokonał linkę zabezpieczającą rower,wyszedł przez chronione wyjście(jedyne w bloku)ochrony w tym czasie nie było.Nikt nic nie widział.Policja stwierdziła włamanie z kradzieżą.Czy mam szanse otrzymać odszkodowanie?????.Sam rower nie był ubezpieczony.Rozmawiałem z Dyrektorem tej ochrony , zapewniał mnie że złoży wniosek do PZU.Wspólnota twierdzi,że to nie należało do obowiązków Ochrony,ponieważ rower został skradziony z korytarza, a wewnętrzny domofon jest nie legalny(takie domofony mają wszyscy lokatorzy).

Należy Ci się odszkodowanie (o ile nie zwróci roweru) od sprawcy kradzieży.

Jak to od sprawcy kradzieży?? Ochrona była ubezpieczona od takich kradzieży.

Czy zwróciłeś się z pismem do wspólnoty. Oni dysponują umową z firmą ochroniarską, w której określony jest zakres i zasady odpowiedzialności ochrony. Od tego zacznij.

No i oczywiście rozumiem, że zgłosiłeś kradziez na policję.

Zgłosiłem kradzież na policje 10 minut po kradzieży. Zdobyłem też kopie umowy pomiędzy wspólnotą a agencją ochrony.Dyrektor tej ochrony podobno był już na policji zabrał cała dokumentacje kradzieży i złożył wniosek do PZU, chociaż nie do końca w to wierze.

Już wiem co mam zrobić w tej sprawie. Potrzebuję tylko pomocy w sporządzeniu wniosku o odszkodowanie do wspólnoty.Jeśli ktoś jest mi w stanie pomóc.Proszę piszcie.

Mam ten sam problem, tylko że chodzi o samochód(zbita szyba i radio ukradzione). Samochód był zaparkowany na osiedlu strzeżonym na parkingu podziemnym(zamykanym). Ochrona zgodziła mi się zwrócić koszty naprawy szyby, natomiast nie zamierzają zwrocić za radio(bo rzekomo nie należy to do ich obowiązków.)
Czytałam umowę, jest ona dosyć niejasno napisana. Jest wzmianka, że ochrona nie jest odpowiedzialna za rzeczy wartościowe pozostawione w samochodzie.

Czy mogę domagać się o jakieś odszkodowanie??

Bardzo prosze o informacje

Kasia

Powrót