kradzież samochodu a dorobiony kluczyk

• Autor wątku Autor wątku marika1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 8 listopada podpisałam umowę z Axa mam wykupione AC, ale jest jeden problem przy podpisywaniu umowy pytano mnie o ilość oryginalnych kluczyków, podałam że mam 1 oryginalny kluczyk ale w rzeczywistości mam 2 klucze 1 oryginalne a drugi dorobiony, w zeszłym tygodniu skradziono mi samochód. Na policji powiedziałm że mam 2 klucze (1 oryginalne a drugi dorobiony) czy AXA może nie wypłacić mi odszkodowania skoro pytali o ilość oryginalnych kluczyków nie pytali czy mam dorobiony. Bardzo proszę o odpowiedź.

Jeśli w dokumentacji (polisa lub wniosek do polisy) znajdziesz zapis o ilości kluczyków i będzie tam wpisany tylko jeden oryginalny firma ubezpieczeniowa może odmówić wypłaty. Przecież mogłaś np użyczyć drugi kluczyk dla złodzieja i potraktują całą sprawę jako wyłudzenie odszkodowania. Piszę że mogą- bo szczegóły odnośnie oświadczeń o ilości kluczyków znajdziesz w ogólnych warunkach AC.

Po zgłoszeniu kradzieży auta na policji należy zdać dowód rejestracyjny, polisę ubezpieczeniową i kluczyki zgodnie z oświadczeniem w dokumentach polisowych.

Jeśli TU odmówi wypłaty odszkodowania a Ty jesteś w stanie udowodnić, że nie zostałaś poinformowana o konieczności wskazania dorabianego kluczyka, pozostaje tylko się odwoływać a w ostateczności skierowac sprawę do sądu.

Czy otrzymałaś ogolne warunki ubezpieczenia AC przy podpisywaniu umowy?

Jeśli jest tylko pytanie o ilość posiadanych oryginalnych kompletów kluczy a Ty podałeś, że 1, to dlaczego ma być odmowa? Skłamałbyś gdybyś napisał, że są dwa. Niepotrzebnie mówiłeś na policji, że masz drugi klucz, zapasowy-dorabiany. Szczerze, to wątpię aby była z tego odmowa. Spotkałem się już z podobną sytuacją tyle, że w innym Towarzystwie i większych problemów nie było....

W owu jest napisane że trzeba oddać tyle kluczyków ile jest wpisanych we wniosku, ja mam wpisany 1 a oddałam 2. Przy wypełnianiu wniosku przez internet jak i podczas rozmowy telefonicznej pytanie tylko o liczbę oryginalnych kluczyków, natomiast gdy dostałam polisę nie było już słowa "oryginalnych" tylko liczba posiadanych kmp kluczy. Czy to nie jest wprowadzanie w błąd o co innego pytają a co innego wpisują we wniosku.

Powrót