Kradzież telefonu .Co zrobić ?

• Autor wątku Autor wątku skura1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skura1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Dzisiaj ukradziono mi telefon ,chciałbym się dowiedziec co najlepiej zrobić w takiej sytuacji ,pójść na policje ?
Słyszałem ,że telefon mozna jakoś namierzyć .
I jeżeli już miałbym iść na policje ,to trzeba to zrobic w mieśćie w którym sie mieszka czy tam gdzie ukradziono mi telefon ?
Proszę o pomoc .
pozdrawiam.
Przepraszam jesli temat umieściłem w złej kategorii .

Tam gdzie ma Pan najbliżej.
Prosze zabrać ze sobą dokumenty telefonu.

[cytat="atmosphere":5icnsecv]Tam gdzie ma Pan najbliżej.
Prosze zabrać ze sobą dokumenty telefonu.[/cytat:5icnsecv]
A czy pudełko od tego telefonu może byc uznane jako dowód zakupu ?
Na pudełku jest pieczątka sklepu z data zakupu ,mam karte gawarancyjna ale nie jest wypisana .

Tzn to nie chodziło mi o identyfikowanie zakupu a o to, by móc indywidualnie oznaczyć ten telefon.Prosze na poczatek skserować tą kartę gwarancyjną (tam tez powienien być adres sklepu ) i wziąć ze sobą.

Policji jest potrzebny przede wszystkim numer IMEI telefonu.

Zgłosił na Policję, z protokołem później do sieci celem zablokowania skardzionego telefonu (imei proces nieodwracalny).
Zawsze warto - znajomy zgłosił - miesiac później dostał zawiadomienie, ze aparat został znaleziony.
Los chciał, ze zatrzymano sprawce jakiegoś włamania i miał przy sobie ten aparat (juz ze zmieionym imei, ale nalepka została...). Policja sprawdziła w bazie - znalazła właściciela i kolejny zarzut postawiony dla sprawcy.
Finał taki, ze aparat jest dowodem w sądzie...a i tak jest bezużyteczny bo blokada operatora jest nieodwracalna.
Moze dochodzic jednak swoich praw/strat przed samym oskarżonym.
Wniosek jest taki, ze warto zawsze zgłasza? i zawsze blokować, warto też ogłośić na to na forach zajmujących się informacją o skradzionych rzeczach. Utrudni to sprzedaż sprawcy.
Jak widać system działa :)
Z wyrazami szacunku
Gerard

właśnie mi też skradziono :( to jeżeli zgłosze na policje to zablokują go..?tzn. nie mogbym z niego znów korzystac..? :(

jeśli się nie zgłosi to nikt nie znajdzie.bo niby jak.w system musi być w klepany IMEI.

Powrót