Kradzież telefonu , mam 17 lat - pilne !!!!

• Autor wątku Autor wątku oskarczan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskarczan

Witam , sprawa przedstawia się następująco:
Wraz z kolegami i kolezankami z klasy przed lekcjami poszliśmy do sklepu gdzie z głupoty po odpięciu przez kolegę telefonu Nokia N95 8 GB o wart. 1800 zł , schowałem telefon do kieszeni zasłaniany przez innego kolegę. Zostaliśmy nagrani na kamerach i jak w środę odprowadzałem kolegę pod komendę w innej sprawie zostałem zatrzymany przez funkcjonariusza z sekcji kryminalnej i rozpoznany z nagrań. Tj. 12.11.2008. Czynu dopusciłem się 5.11.2008 to jest po 6 dniach od ukończenia 17 lat:( dwa dni po kradzieży dowiedzieliśmy się w szkole ze sprawa jest na policji i 7.11.2008 odesłaliśmy telefon pocztą do sklepu. Od razu przyznałem się do kradzieży i podałem wszystkich co byli na nagraniu. Zarzuty zostały postawione mi , koledze który odpiął telefon (16lat) i temu co mnie zasłaniał (17 lat). Po przesłuchaniu policjant zadzwonił do prokuratora i jeżleli dobrowolnie poddałbym się karze dostanę 7 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata , dozór kuratora i 100 zł grzywny. Słyszałem ze taką sprawe mozna przenieść do Sądu Rodzinnego jak jeszcze nie jestam pełnoletni. Do sklepu nie poszliśmy z zamiarem kradzieży , po prostu głupota i nic więcej. igdy wczesniej nic nie ukradłem.

Proszę o szybką odpowiedź , bo jeszcze koledzy zostaną przesłuchani i mam podjąć decyzję. Mooje GG : 10621374 oskarczan@wp.pl

P.S. jeszcze w gimnazjum miałem z kolegą sprawę o allegro , króra zakończyła się zwrotem po połowie pieniędzy i dozorem rodzicielskim.

Ostatnia edycja:
Odpowiedzialność karna jest od 17 nie od 18 lat.

Wiem , ale w niektórych wypadkach jest możliwe roztrzygnięcie w sądzie rodzinnym.

Chodzi zapewne o rzadko stosowany art. 10 par 4 kk.
§ 4. W stosunku do sprawcy, który popełnił występek po ukończeniu lat 17, lecz
przed ukończeniem lat 18, sąd zamiast kary stosuje środki wychowawcze,
lecznicze albo poprawcze przewidziane dla nieletnich, jeżeli okoliczności
sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za
tym przemawiają.

Proszę też pamiętać o 295 kk, bo jeśli Pan pamiętać nie będzie, to nikt inny również:
§ 1. Wobec sprawcy przestępstwa określonego w art. 278, 284-289, 291, 292 lub
294, który dobrowolnie naprawił szkodę w całości albo zwrócił pojazd lub
rzecz mającą szczególne znaczenie dla kultury w stanie nieuszkodzonym, sąd
może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 2. Wobec sprawcy przestępstwa wymienionego w § 1, który dobrowolnie naprawił
szkodę w znacznej części, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie
kary.

oskarczan napisał:
Wiem , ale w niektórych wypadkach jest możliwe roztrzygnięcie w sądzie rodzinnym.

No własnie nie, powyzej zacytowany przepis to wyjasnia. Może być tylko zastosowana inna kara.

Szansa zawsze jest. Ale widzisz już byłeś niegrzeczny i sąd może nieskorzystać z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.

Co do art. 295 k. k., zacytował go atmosphere, ja bym się do niego zastosował

moim zdaniem zaproponowany przez prokuratora w trybie art. 335 wyrok jest łagodny , praktycznie tylko 100 PLN grzywny, kurator to niezbyt dolegliwa uciążliwość , a zawiasy zdążą zejść zanim prawdopodobnie pójdziesz do pracy....

ps. tym bardziej ,że to twoje drugie przestępstwo (lub czyn zabroniony pod groźbą kary) przeciwko mieniu...

Ostatnia edycja:
Czyli co mam się zgodzić na ten wyrok 7 miesięcy w zawieszeniu , nie da się innaczej np. jakieś prace spoleczne albo coś?

A zakładasz, ze w ciagu tych 3 lat znów cos ukradniesz?

Nie broń boże , chodzi mi głównie o karalność , jak to jest ? Jak skończ mi się wyrok to bede miał 20 lat i dopiero po 5 latach bede czysty ? Jakbym zapłacił grzywne to po 5 latach od zapłacenia grzywny ? Proszę o info

Zakładając, że wyrok będzie taki jak napisałeś to jak wpłacisz do tego czasu grzywnę a kara pozbawienia wolności nie zostanie zarządzona do wykonania to zatarcie skazania nastąpił po upływie 3 i pół roku od daty prawomocności wyroku.

Czyli zgodzić się na tę karę ? Chodzi mi o niekaralność , od kiedy będę formalnie nie karalny ?

Czyli jakby sprawa zakończyła się jeszcze w tym roku to po 3,5 roku już nie będę karany?

Czegoś nie rozumiesz w tym co wyżej napisałem?

Czyli mam się zgodzić na taki wyrok , czy iść jeszcze do sądu i może cos spuszczą? Proszę o info .

Koledzy są już po przesłuchaniu jednego oczyścili z zarzutów a drugi(16lat) dostanie zapewne kuratora i będzie miał sprawę w sądzie rodzinnym.

Eh.. Szkoda Gadać...

Proszę Pana, sam musi Pan zadecydować, czy kara jest surowa czy łagodna. Pomóc Panu może adwokat z Pana rejonu, bo my tu tylko sobie gdybać możemy.
Mi sie wydaje, że nie jest to jakaś specjalnie surowa kara ( obiektywnie), choc osobiście uważam, ze dawanie 17 latkowi kary 7m-cy na 3 lata za nieprzemyślaną kradzież to sporo. Dodam, że z moim pogladem większość sędziów w Polsce zapewne nie zgodzi się.

Powrót