Kradzież Tożsamości??? Haker?

• Autor wątku Autor wątku rymmajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rymmajster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Nietypowa sprawa. Klika dni temu na jednym z serwisów z anonimowym czatem <omegle> po dluzszej rozmowie z nieznajomą, przez wlasną głupotę, wyslalem jej odsylacz do mojego facebooka <fanpage>. Problem w tym, że osoba ta po tym wyslala do mnie wiadomosc ze popelnilem blad <bo ona nie jest kobietą>, ze teraz zna moje dane a dodatkowo moje IP i zamknęła okno czatu. Prawda jest taka, że mogła za posrednictwem FB poznać jedynie moje imie, nazwisko, email... dodatkowo jakims sposobem wykradla na omegle moj ip. Stad moje pytanie teraz. Czy znajomość przez takiego straszyciela imienia nazwiska i ip, może w jakikolwiek sposób mi zaszkodzić? Ktoś może np. podszyć się pod moje ip i zalozyc falszywe konto na allegro, wziąć chwilówkę , albo wykorzystać moj komputer jako zombie do ataku na inny? Rozmowę prowadziłem z niezabezpieczonej komórki na wifi, co do komputera jest on zabezpieczony pelnym platnym pakietem firewalla i antywirusa Nortona. Oczywiście żadnych innych danych oprocz linku do facebooka nie podawałem. Jest się czego bać czy po prostu olać temat i się nie przejmować?

Po prostu olać temat i się nie przejmować.

:!: nie można bagatelizować żadnych takich sygnałów - takie sytuacje często mogą okazać się bardzo poważnym problemem. PO pierwsze należy skontaktować się z jakimś znajomym informatykiem, żeby rzucił okiem na tą sprawę, później oczywiście wszelkie czynności prawne :!:

No z informatykiem się kontaktowałem, to mówił że na nic komu takie dane i ze do jakiś grubszych akcji potrzebny by był skan dowodu a nie ip czy imie i nazwisko. Na policji mi powiedzieli ze zawiadomienia o przesteptwie przyjąć nie mogą bo nikt nie probowal się podszywać pod moje dane ani w jakikolwiek sposób mi nie zaszkodził. Napisali tylko notatke. Jakie kroki masz na myśli? Mam np zmienić u operatora sieci swoje ip? Zastrzec dowód? Z komórką nic nie zrobie bo z poziomu komputera nijak tego przeskanować nie idzie a antywirusy dostepne na komorki to bubel w porównaniu z tymi na pecety.

pewnie jakiś dzieciak robił sobie jaja, nic Ci nie grozi

Powrót