Kradzież w białych rękawiczkach z udziałem policji

• Autor wątku Autor wątku wo_jus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wo_jus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie klient przyprowadził pojazd (motorower) do naprawy ponad 9 miesięcy temu z powodu braku części do pojazdu pojazd nie został naprawiony przez pierwszy miesiąc po czym klient przestał się interesować pojazdem przez 8 miesięcy przyszedł trzy tygodnie temu odebrać pojazd poinformowałem klienta iż będzie miał do zapłaty fakturę za przechowanie pojazdu ponieważ musiałem go przechowywać w garażu aby nie zniszczał i musiałem dbać o jego stan.
klient powiedział że nie zapłaci po czym wezwał policję a policja nakazała wydanie pojazdu a mnie dochodzić zapłaty z powództwa cywilnego.
Czy jest to zgodne z prawem i jakie poczynić kroki

wo_jus napisał:
Witam mam pytanie klient przyprowadził pojazd (motorower) do naprawy ponad 9 miesięcy temu z powodu braku części do pojazdu pojazd nie został naprawiony przez pierwszy miesiąc po czym klient przestał się interesować pojazdem przez 8 miesięcy przyszedł trzy tygodnie temu odebrać pojazd poinformowałem klienta iż będzie miał do zapłaty fakturę za przechowanie pojazdu ponieważ musiałem go przechowywać w garażu aby nie zniszczał i musiałem dbać o jego stan.
klient powiedział że nie zapłaci po czym wezwał policję a policja nakazała wydanie pojazdu a mnie dochodzić zapłaty z powództwa cywilnego.
Czy jest to zgodne z prawem i jakie poczynić kroki
Tak jest to zgodne z prawem ponieważ jest to jego własność, a Ty nie masz prawa zabronić mu go zabrac. Dalej rób to co powiedziała Policja czyli pozew cywilny, tylko nie zapomnij o dowodach na to ze naprawde dbales o ten pojazd

wo_jus napisał:
poinformowałem klienta iż będzie miał do zapłaty fakturę za przechowanie pojazdu
A poinformowałeś go o tym wcześniej? Jeśli tak to kiedy?

I co niby ci w tych rękawiczkach ukradli? :what:

nomnes napisał:
A poinformowałeś go o tym wcześniej? Jeśli tak to kiedy?

I co niby ci w tych rękawiczkach ukradli? :what:

Pieniądze które mogłem zarobić na inny pojeździe gdyż w okresie zimowym świadczymy usługę zimowania pojazdów a z tym się wiąże to że co jakiś czas pojazd musi być odpalony akumulator musi być na podtrzymaniu pojazd został. i koszt za okres 5 miesięcy to 400 zł netto

I oczywiście przez 8 miesięcy nie znalaześ czasu na poinformowanie właściciela że przechowanie kosztuje?

Ostatnia edycja:
Powrót