Kradzież w markecie,czy mogę uniknąć kary??

• Autor wątku Autor wątku kiniullek1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiniullek1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w październiku dokonałam kradzieży kosmetyków w supermarkecie na kwotę 600zł ( wiem, wiem straszny wstyd...) to był mój pierwszy raz, dodam też że jestem osobą nie karaną, nigdy też nie mialam nawet żadnego wykroczenia.Zostałam zatrzymana na "gorącym uczynku" Na Policji przyznałam się i podpisałam wniosek o dobrowolnym poddaniu się karze (6m-cy w zawieszeniu na 3 lata 200zł grzywny i dozór kuratora w okresie próby) na początku tygodnia dostalam pismo, że sprawa jest już w prokuraturze a wczoraj pismo z Sądu wraz z aktem oskarżenia i jest tu też napisane, że w związku z art.335 kpk sprawa może odbyć sie bez wzywania na rozprawe (zaocznie).

Moje pytanie brzmi następująco czy na tym etapie moge gdzieś jeszcze pisać o odstąpienie od wymierzenia mi kary czy jakieś inne pismo które mogłoby spowodować, że uniknę tej kary?? Chodzi mi przede wszystkim o to, że mam 19 lat, uczę się zaocznie i szukam pracy a kiedy bede wpisana do rejestru karnego jako osoba karana to moje szanse na znalezienie pracy będą znikome.

Proszę poradźcie ja bardzo żałuję tego co zrobiłam, byłam w innym mieście, poczułam się chyba zbyt anonimowo no i stało się... ale był to tylko ten jeden raz i nie chciałabym żeby to co się stało zaważyło na moim życiu, ja łapię się każdej możliwej pracy niestety narazie to mi sie trafiają zazwyczaj oferty pracy UMOWA_ZLECENIE a już boję się pomyśleć co to będzie jak będę "osobą karaną"

proszę o szybką odpowiedź bo boję się, że ta sprawa może sie na dniach odbyć a później nic już nie zrobię...

JAKIE PISMO?? DO KOGO??

Pozostaje wycofać się z porozumienia z prokuratorem i złożyć wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. Prosze przejrzeć forum - temat był już poruszany wielokrotnie na prawie karnym, jest też wątek wyróżniony do 335 kpk oraz warunkowego umorzenia.

Wycofanie się z porozumienia nie gwarantuje jdnak, że orzeczona przez sąd kara będzie niższa ani że sąd postępowanie warunkowo umorzy.

[cytat:2tot5z5e]
przesłanki warunkowego umorzenia postępowania

Zarzucany oskarżonemu czyn zagrożony jest karą nieprzekraczającą 3 lat pozbawienia wolności. Przykładowo można tu wskazać: art.157§ 2 i 3 kk, art.158§ 1 kk, art.177§ 1 kk, art.178a kk, art.208 kk, art.209 § 1 kk, art.233 § 1 kk, art.286§ 3 kk, art.291 § 2 kk, art.292 § 1 kk.
[/cytat:2tot5z5e]

a ja jestem oskarżona z art.278§1 kk

Artykuł 278 Kodeksu karnego (kk)

[cytat:2tot5z5e]
§ 1. ?Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.?
[/cytat:2tot5z5e]

to czy mam wogóle szanse na takie umorzenie?? jeśli tak to prosze wzor takiego wniosku o warunkowe umorzenie postępowania i czy żeby się wycofać z porozumienia z prokuratorem też muszę pisać jakieś pismo??

Przy zagrożeniu karą pozbawienia wolności do lat pięciu, warunkowe umorzenie postępowania jest wyjątkowo dopuszczalne, jeśli - poza przesłankami które obwiązują także w wypadku zagrożenia do lat 3 - doszło dodatkowo do pojednania między oskarżonym a pokrzywdzonym.

Zajrzyj może jeszcze tu: http://forumprawne.org/o,27407.html (o ile tam już wcześniej nie zaglądałaś)

[cytat="Angie88"]
to czy mam wogóle szanse na takie umorzenie?? jeśli tak to prosze wzor takiego wniosku o warunkowe umorzenie postępowania i czy żeby się wycofać z porozumienia z prokuratorem też muszę pisać jakieś pismo??[/cytat]

1. Teoretycznie szansa na warunkowe umorzenie istnieje. Wiele zalezy od konkretnego Sądu i Sędziego prowadzącego sprawę, jak również od Prokuratora, gdyż proszę pamiętać, że Prokurator (jeżeli nie zgadza się z decyzją Sądu) może złożyć apelację od postanowienia o warunkowym umorzeniu postępowania.
Osobiście szanse Pani na warunkowe umorzenie postępowania oceniam bardzo nisko, ale cóż - próbować Pani może - może akurat Pani się uda...

2. Chcąc wycofać się z ugody z Prokuratorem, oraz wnieść wniosek o warunkowe umorzenie postępowania należy skierowapismo do Sądu właściwego do rozpatrzenia Pani sprawy. Może Pani to zrobić w formie dwóch pism - tj. jeden o wycofaniu się z ugody z Prokuratorem, a drugi o warunkowe umorzenie postępowania, albo w formie jednego pisma. O ile wniosek o wycofanie się z ugody nie wymaga uzasadnienia, o tyle wniosek o warunkowe umorzenie warto jest uzasadnić.
Wniosek do Sądu musi spelniac wymogi pisma procesowego
http://forumprawne.org/o,29760.html

[cytat="magnatex"]od postanowienia o warunkowym umorzeniu postępowania.[/cytat]

Pewnie wyjdzie że się czepiam, ale uważam że "ekspertowi" warto zwrócić na to uwagę: od kilku lat nie ma postanowień o warunkowym umorzeniu postępowania, gdyż kwestionowano ich zgodność z konstytucją. Postępowanie umarza się warunkowo wyrokiem.

Angie88 alias kiniullek1988 oba Pani konta zostały zablokowane.
[cytat:30ybbqjf]Regulamin Forum
§24 Każda osoba może posiadać tylko jedno konto na forum. Złamanie tej zasady grozi usunięciem wszystkich kont i całkowitym zablokowaniem dostępu do forum.[/cytat:30ybbqjf]

Witam! Podpinam sie pod temat, poniewaz mam podobną sytuacje. Dokonałam kradzierzy w markecie na kwote 288zł, z tym, ze częsc rzeczy potraktowanych jako skradzione była moja (miałam swoją szminke i obcinacz do paznokci) ale jako ze te towary są sprzedawane w owym markecie zostału potraktowane jako skradzione (ze niby powinnam oddać je do depozytu przed wejsciem). Podczas zatrzymywania utrzymywałam taką wersje ale powiedizano mi ze albo sie przyznaje do wszytskiego albo do niczego. Bylam w takim szkoku ze sie zgodzilam. Bylam potem na wstepnym przesłuchaniu na posterunku i tym razem zostalo to zanotowane. Zostalam skierowana na badanie przez psychiatre jako ze w przeszłosci byłam hospitalizowana w szpitalu psychiatrycznym (mam lęki, nerwice) w celu stwierdzenia poczytalnosci w momencie kradzierzy.
I teraz pytanie: Czy sąd uzna to, ze częsc rzeczy zatrzymanych jako skradzione była moja? Dowody są tylko na 2 rzeczy, do reszty sama sie przyznałam.
Jesli uzna to wtedy kwota bedzie mniejsza niz 250zł i rozumiem ze czyn bedzie miał juz charakter wykroczenia? To, ze zostalam zatrzymana za przestepstwo bedzie jakos uniewaznione?

Czy czesto sie zdarza ze oskarzony zostaje uznany za niepoczytalnego lub o ograniczonej poczytalnosci podczas dokonywania przestepstwa? Byłam w bardzo kiepskim stanie psychicznym i bede o tym rozmawiac z tym biegłym.

Czy zły stan materialny (brak dochodów, mam 19 lat, ucze sie zaocznie, jestem na "utrzymaniu" bezrobotnej matki) jest okolicznoscią łagodzącą? Dodam ze nie bylam wczesniej karana.

1.Tak, wtedy to będzie wykroczenie. Ale skoro Pani przyznała się do całości to jest wątpliwe czy sąd da wiarę późniejszym wyjaśnieniom. Ma Pani jakieś rachunki na zakup tych rzeczy?
2.Rzadko.
3.Ma to wpływ na wymiar kary np. na wysokość grzywny.

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć czy zgodne z prawem jest postępowanie marketu Kaufland.
Nie będę opisywać całej historii, jaka mi się przydarzyła, ponieważ sprowadza się ona do oczywistego dla marketu sedna: ukradłam towar (i nikogo nie obchodzi, że całkiem przypadkowo).
Ochroniarz poprosił mnie na zaplecze, wyjaśnił za jaki towar nie zapłaciłam (jego wartość to 9, 49zł.) Poprosił mnie o dowód osobisty, spisał z niego wszystkie dane iiii...
kazał zapłacić za ten towar, przy czym towar miał wrócić na półkę!
Ponieważ, jak już pisałam była to pozycja, którą zamierzałam kupić, a nie ukraść poszłam z nim do kasy i zapłaciłam dwa razy! Pierwszy raz "za karę", drugi, bo chciałam tę rzecz mieć- kupić. Nadmienię, że pierwszy paragon- zapłaty tej kary- został mi zabrani i nie mam dowodu na ten "zakup".
Moje pytanie jest następujące: czy market ma prawo do takich praktyk. Słyszałam, że kary pieniężne należy przeznaczać na jakiś szczytny cel. Czy w ten sposób market nie zarabia?? No i jeszcze z ciekawości zapytam: jak później sprzedaje towar, skoro jest go nadstan na półkach?
pozdrawiam
siulek1

Powinnaś się cieszyć, że tak postąpili z Tobą. Lepiej zapłacić 10 zł dla nich niż mandat w wysokości 500 zł, a to czy kradzież była umyślna czy nie to tego nie udowodnisz. Trzeba się pilnować.

Powrót