Kradzież w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku lukaszk28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszk28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam zrobiłem strasznie głupią rzecz w raz z kolegą i prosiłbym i nie ocenianie mnie, wiem, że zrobiłem głupią rzecz ale od tamtego czasu już nie kradnę. Poszliśmy do sklepu Kaufland w Niemczech kraść. Załadowaliśmy głównie slodycze, 1 olej i 2 baterie. Wartość towaru wyniosła 43 euro a kolegi 38 euro. Gdy wychodziliśmy z kasy złapało nas dwóch ochroniarzy i zaprowadziło do pokoju przeszukali nas i zabrali skradziony towar. Wypisali mi mandat 50 euro i mojemu koledze równierz, przyjechała policja spisali protokuł i nas wypuścili. Nie zostaliśmy poinformowani ile mamy czasu by zapłacić mandat, a ponieważ jesteśmy osobami uczącymi się i nie posiadamy pracy nie mieliśmy jak go zapłacić. W zeznaniach zaznacyzliśmy, że przyznaliśmy się do kary, ale nie napisaliśmy do końca prawdy: napisaliśmy, że był z nami kolega wymyślony i załadował nam trochę słodyczy do torby, ale my również ładowaliśmy do torby i kurtek i przy kasie zapomnieliśmy ich wyjąć. Po całej sytuacji po ok. 2 miesiącach przyszedł mi list, że w Niemczech jest wytoczona sprawa w sądzie i oskarżają mnie o kradzież.
I moje pytania brzmią następująco:
1. Co może mi grozić? Słyszałem, że około 3 dniowy areszt, lub upomnienie.
2. Na wezwaniu napisali "wzywamy Pana" czyli mogę pójść sam tak? Dodam, że mam ukończone 17 lat. Na drugiej stronie napisali moje imie i nazwisko, przedstawiciel ustawowy "imie i nazwisko moje zmarlego ojca" I mam pytanie czy moge iść sam czy ten przedstawiciel ustawowy jest konieczny?
3. Jest to pierwszy mój występek więdz czy moge liczyć na jakąś niską karę? Lub rozlozenie mandatu na raty (kwota nie przekracza 250zł)?

Ostatnia edycja:
twoje dane będą widniały w centralnym rejestrze , jeżeli nie zapłacisz kary ,to kiedy kolwiek będziesz w niemczech ,(podejmiesz pracę , kontrola drogowa , itp) zostaniesz zatrzymany do czasu aż zapłacisz karę .

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeżeli ktos by mial jakies info na temat tamtych pytań to proszę o odpowiedź. A i czy możliwe jest to, że na tej sprawie chcą tylko ustalić kim był nasz "zmyslony kolega" ? I

Witam.
Złapano Mnie i kolegę na kradzieży w sklepie wzieli nas do biura na przesłuchanie i rewizje, ale mało co po niemiecku umieliśmy ;/ Powiedzieli ze nie będziemy mieli problemów z policja, a jednak przyjechali i nas wzieli nas na komendę i spisali nas. Odciski palców itp... Wlepili nam w całosci 150 euro kary bo Ja ukradłem rzeczy o wartosci 100 euro, a On 50 . Zapłacilismy kaucje i co teraz przyjdzie nam wyzwanie zeby się wstawić? Pójdziemy siedzieć ?

Powrót