Kradzież w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku m.jordan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.jordan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Chciałem dowiedzieć się co grozi za kradzież w Niemczech? Konkretnie chodzi o kradzież ubrań o łącznej wartości 120€. Wezwana była policja, zabrano mnie na komisariat gdzie robione mialem zdjęcia i pobierane odciski palców. Po wszystkim wypuścili mnie i kazali czekac na list. Sprawa trafi do sądu? Czy skończy sie na karze pieniężnej bez sprawy w sądzie? Jak wysoka moze byc grzywna? I najwazniejsza dla mnie sprawa czy jeśli będę chciał wyciągnąć potwierdzenie o niekaralności, które potrzebne jest w niektórych miejscach starając się o prace to czy będzie wpisana tam ta wlasnie sprawa? Będę bardzo wdzięczny i proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam.

Ponieważ wartość kradzionych rzeczy przekracza 50,- Euro, nie jest to "kradzież rzeczy małej wartości" (Diebstahl von geringwertigen Sachen) wg. § 248 a StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny), lecz zwykła kradzież wg. § 248 StGB. Najprawdopodobniej sąd na wniosek prokuratury (Staatsanwaltschaft) wyda bez rozprawy nakaz karny (Strafbefehl), w którym będzie orzeczona kara; być może tylko kara grzywny.
Jeśli grzywna będzie wyższa niż 90 stawek dziennych, to wówczas będzie on ujawniana w Niemczech w tzw. Führungszeugnis, czyli niem. zapytaniu o karalność, którego czasami żądają pracodawcy przy przyjmowaniu do pracy. Jeśli będzie niższa niż 90 stawek dziennych, kara ta nie będzie ujawniana, a karany może wówczas twierdzić, że nie był karany i nie ma to żadnych negatywnych konsekwencji. Stawka dzienna, to wynik podzielenia miesięcznego dochodu netto przez 30 dni. Minimalna stawka dzienna to 10,- Euro, a np. przy miesięcznym zarobku netto 1200,- Euro stawka dzienna wynosi 40,- Euro (1200Euro/30dni=40Euro); a więc kara grzywny przy zarobkach mies. netto w wys. 900 Euro wynosząca 50 stawek dziennych to grzywna w wys. 1500,- Euro. Na pewno pytali Cię o wysokość zarobków; zgodnie z tą odpowiedzią wyliczona będzie stawka dzienna, a ilość stawek dziennych będzie leżała poniżej 90; myślę, że będzie to pomiędzy 40 a 60 stawek dziennych.

Ostatnia edycja:
A jak wyglądać to będzie jeśli obecnie nie jestem nigdzie zatrudniony, czyli brak dochodów?

I czy jest możliwa grzywna w wysokości aż 1500€ ?

Napisał Pan, że być może będzie to tylko kara grzywny. Może skończyć się wyrokiem w zawieszeniu? Biorąc pod uwagę to, ze jest to mój pierwszy jakikolwiek konflikt z prawem.

Jeszcze parę pytań. Co mogę zrobić aby grzywna była jak najniższa, najbardziej zależy mi na tym aby nie przekraczała ona 90stawek. Jest możliwość ubiegania sie o odroczenie płatności przykładowo na rok? Ze względu na to iż jestem bezrobotny mogę zamienić karę grzywny na prace spoleczne? Z góry dziekuje za odpowiedz. Strasznie jestem zestresowany ta sytuacja.

erkorda napisał:
Ponieważ wartość kradzionych rzeczy przekracza 50,- Euro, nie jest to "kradzież rzeczy małej wartości" (Diebstahl von geringwertigen Sachen) wg. § 248 a StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny), lecz zwykła kradzież wg. § 248 StGB. Najprawdopodobniej sąd na wniosek prokuratury (Staatsanwaltschaft) wyda bez rozprawy nakaz karny (Strafbefehl), w którym będzie orzeczona kara; być może tylko kara grzywny.
Jeśli grzywna będzie wyższa niż 90 stawek dziennych, to wówczas będzie on ujawniana w Niemczech w tzw. Führungszeugnis, czyli niem. zapytaniu o karalność, którego czasami żądają pracodawcy przy przyjmowaniu do pracy. Jeśli będzie niższa niż 90 stawek dziennych, kara ta nie będzie ujawniana, a karany może wówczas twierdzić, że nie był karany i nie ma to żadnych negatywnych konsekwencji. Stawka dzienna, to wynik podzielenia miesięcznego dochodu netto przez 30 dni. Minimalna stawka dzienna to 10,- Euro, a np. przy miesięcznym zarobku netto 1200,- Euro stawka dzienna wynosi 40,- Euro (1200Euro/30dni=40Euro); a więc kara grzywny przy zarobkach mies. netto w wys. 900 Euro wynosząca 50 stawek dziennych to grzywna w wys. 1500,- Euro. Na pewno pytali Cię o wysokość zarobków; zgodnie z tą odpowiedzią wyliczona będzie stawka dzienna, a ilość stawek dziennych będzie leżała poniżej 90; myślę, że będzie to pomiędzy 40 a 60 stawek dziennych.

Panie Ekorda koniecznie potrzebuję kontaktu z Panem.

Grandziq95 napisał:
Panie Ekorda koniecznie potrzebuję kontaktu z Panem.

Przeczytałeś w ogóle regulamin który zaakceptowałeś ?

https://forumprawne.org/misc.php?do=cfrules
Przepis prawny:
§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum, reklamowanie lub promowanie swojej działalności, jak również umieszczanie postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również nicki, podpisy, avatary, posty, Prywatne Wiadomości (PW) oraz e-maile przesyłane do użytkowników.
Zgodę na reklamowanie lub promowanie swojej działalności na forum w jakiejkolwiek formie wydać może jedynie Administrator do którego należy się w tej sprawie zwrócić za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW) lub e-maila.

Poza tym jakbyś nie zauważył to ten użytkownik usunął konto :)

Powrót