kradzież w sklepie na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku zawstydzona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zawstydzona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,aż wstyd mówić gdyż będąc pełnoletnia ukradłam rzeczy w Niemczech, zostałam zatrzymany przez pana (pracownika chyba ochrony)w sklepie i zaprowadzona na zaplecze gdzie oddałam rzeczy które ukradłam na kwotę niespełna 50 E tam też spisano moje dane oraz kazano mi zapłacić 25 E jak zrozumiałam na rzecz sklepu i została wezwana policja, po sprawdzeniu moich danych policja kazała mi zapłacić 400 E ale ja nie miałam tyle więc przewieźli mnie na posterunek gdzie mnie przeszukano i zabrano wszystkie rzeczy na które nie miałam rachunku w końcu stanęło na tym że zapłaciłam na policji 130 E i pozwolili mi odejść. Głupia rzecz, nie wiem co mi strzeliło do głowy. Teraz czekam co dalej, co mi grozi? Nie byłam karana. Będę wdzięczna za odpowiedz.

Przestępstwo kradzieży jest uregulowane § 242 Strafgesetzbuch, grozi ci do 5 lat lub grzywna. Będzie miał też zastosowanie przepis § 248a bo to kradzież niskiej wartości. Pewnie dostaniesz grzywne np. 15 stawek po 30 euro czyli 450 euro (to tylko przykład). W Niemczech każda kradzież to przestępstwo.

Przepis prawny:
§ 242 Diebstahl

(1) Wer eine fremde bewegliche Sache einem anderen in der Absicht wegnimmt, die Sache sich oder einem Dritten rechtswidrig zuzueignen, wird mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe bestraft.
(2) Der Versuch ist strafbar.

Tutaj masz link możesz sobie poczytać Strafgesetzbuch (StGB)

Dziękuję bardzo i mam jeszcze pytanie bo zapewne zostanę listownie powiadomiona o tym jak dalej się potoczy ta sprawa i tu moje pytanie czy będą to listy polecone czy też zwykłe no i czy jeśli będę musiała odpowiadała na to pismo to muszę je napisać w języku niemieckim czy też mogę w polskim

Witam .zostałem złapany na kradzieży kosmetyków w niemczech na kwotę około 35 euro .byliśmy z żoną na zakupach .sam nie wiem co do głowy mi strzelilo .przyjechała policja spisali dane i puścili jakich konsekwencji sie spodziewać. Pierwszy raz takie cos mi się zdarzyło

Powrót