kradzież wiersza

• Autor wątku Autor wątku alchestein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alchestein

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Piszę wiersze. Ich tematyka jest tak różna jak różne jest zycie. Czasami są to wierszyki w klimacie żartobliwym, fraszki. Od kilku lat jedynym miejscem gdzie je publikuje jest Facebook. Jakiś czas temu znalazłem w sieci filmik jednego z kabaretów w którym jego członek cytuje mój wiersz. Nigdzie nie jest podany autora wiersza, mało tego, na jednym z portalów typu "demoty" jest on opublikowany z dopiskiem "Oto Kabaret XXXX w swoim najnowszym wierszu ..." Jakie kroki prawne powinienem podjąć w opisanej sytuacji? Wiersz został wykorzystany przez kogoś kto prowadzi działalność w branży rozrywkowej i czerpie z tego jakieś tam zyski. Czy należy mi się zadośćuczynienie za taką kradzież?
Dziękuje.
W.

alchestein napisał:
... Jakie kroki prawne powinienem podjąć w opisanej sytuacji? ...
Konsekwentnie za każdym razem w odniesieniu do portali społecznościowych zalecam zacząć od szczegółowej lektury regulaminu portalu na którym rozpowszechniasz swoje utwory.

Jestem po lekturze Regulaminu FB. Zamieszczając jakieś dzieło na Facebooku dalej jestem jedynym właścicielem praw autorskich do tego dzieła. Oczywiście Facebook może reagować wobec naruszenia tych praw ale jedynie w granicach portalu, np. usunąć publikację mojego wiersza po moim zgłoszeniu takiego naruszenia. Jednak filmik z recytacją mojego wiersza jest na YouTube, i na kilku innych stronach

Powrót