kradzież z konta Euro zwrot w PL ?

• Autor wątku Autor wątku kropkos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropkos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

moja sprawa wyglada następująco. Poznalem w pozniejszym czasie zamieszkalem z kobieta ktora odebrala moja poczte w ktorej byly nowe karty do bankomatu, krótko mówiac ukradla mi wszystkie pieniądze z konta euro, cale to zdarzenie na jaw wyszlo po dluzszym czasie, gdy sie zorientowalem ze cos jest nie tak na moim koncie zlozylem reklamacje do banku bo jak to mozliwe ze pieniadze zniknely ... ( zostal zachowany obraz z kamer ).
sprawa trafila na policje w okresie gdy policja prowadzila dochodzenie ja znalalem u mojej konkubiny wydruki z bankomatu swiadczace o pobieraniu gotowki - pasujacymi do niezgodnosci na wyciagu bankowym. Sprawa potoczyla sie dalej a gdy na moje pytanie o ewentualna naprawe wyzadzonej krzywdy ( zwrot kwoty Euro ) policjant mi odpowiedzial ze nie bedzie to Euro tylko PL dodam jeszcze ze po przeliczeniu z tamtego okresu kurs euro wynosil ok 2,7 i nie rozumiem dlaczego w owej sytuacji mam byc jeszcze stratny chcialbym sie domagac zwrotu skradzionej gotowki - Euro czy moze mi ktos odpowiedziec czy jest wogole taka mozliwosc ? i podpowiedziec ewentualne kroki by odzyskac swoja wlasnosc nie ponoszac przy tym kosztow ?
Prosze

Markiz32 11.09.09 ma sie odbyc sprwa karna w ktorej jestem osoba poszkodowana, na pismie zapisane sa artykuly 284&2kk, 278&1kk, 91&1kk, 270&1kk, 278&5kk o ktore oskarzona jest moja konkubina, czy nie mozna domagac sie naprawienia szkody w postepowaniu karnym ( euro ) ? czy konieczna jest pozniej sparawa cywilna odnosnie roznicy kursów ? i jeszcze jak moglbym zadac nadac pytanko jak zostac oskarzycielem posilkowym ? wiem ze w przewodzie sadowym moglbym wowczas zadawac pytania na czym mi zalezy.

>czy nie mozna domagac sie naprawienia szkody w postepowaniu karnym ( euro ) ?

Nie. Prawnym srodkiem platniczym w Polsce sa zlote, i sad karny ma obowiazek okreslać wartosci w tej walucie.

> i jeszcze jak moglbym zadac nadac pytanko jak zostac oskarzycielem posilkowym ?

Najlepiej poszukaj w watkach przyszpilonych.

MMPM dzieki za wypowiedz, a w moim przypadku gdy zalezy mi na euro a jak wspominalem wczesniej policja mi to wyliczyla po bardzo nie korzystnym kursie czy w takiej sytuacji moge domagac sie kwoty w PL ktora dala by mi mozliwosc zakupu rownowartosci euro ktore zginelo z mojego konta?

Koledzy odpowiedzcie mi prosze, gdy sad nakarze naprawe szkody ( zwrot gotowki ) to rozumiem ze bedzie to w PL walucie ale pytanie moje brzmi jeszcze czy bedzie to z momentu kradzieży czy z dnia sprawy ?

Wartość szkody wylicza się po oficjalnym kursie NBP z dnia powstania szkody.

MMPM dziękuje bardzo za wypowiedzi, pomoc w znalezieniu odpowiedzi na moje pytania, dalej mam wiele niewiadomych takich jak np co z dodatkowymi kosztami, problemami ktore musialem poniesc w skutek tej kradziezy ale domyslam sie iz takie sprawy to juz przez postepowanie cywilne sie zalatwia tak jak i za straty moralne czy psychiczne, narazie 11.09 czeka mnie sprawa karna z tego co sie dowiedzialem to wiem czego moge sie spodziewac jesli chodzi o zwrot skradzionej gotowki.

Zadam jeszcze pytania na ktore moze bedziecie mogli mi pomoc w odnalezieniu odpowiedziec.
- Co grozi, ewentualne konsekwencje zwiazane z podrabianiem potwierdzen przelewu, gdzie lacznie z potwierdzeniem zostal podrobiony stemplem "poczta polska" ? dodam iz dotyczy to caly czas tej kobiety o ktorej wspominalem we wczesniejszych wypowiedziach.
- czy mozna w jakis sposob poprzez sad uzyskac informacje czy kobieta byla na prawde w ciazy i czy na prawde poronila ? / Ewentualne konsekwencje takiego wprowadzenia w błąd. Cala sprawa jest dosc dziwna, sliska i nie ma mozliwosci by dowiedziec sie od niej, czy lekarza ze wzgledu na tajemnice lekarska.

jesli mozecie sie wypowiedziec to prosze o pomoc.

straty moralne...nie ma czegoś takiego w Twoim przypadku?
odniosłeś długotrwały uszczerbek na zdrowiu?

ją możesz pozywać o kolejną kasę problem jest, czy ona będze wypłącalna i Ci ją zwróci...
dostałeś już odpowiedź, że na podstawie różnicy kursów....
chociąż jak dla mnie, to mało prawdopodobne....moim zdaniem zostają tylko odsetki

no wszystko zależy kto jakie ma "zasady" moralne dla mnie nie bylo przyjemne byc uznanym za zlodzieja w oczach mojej rodziny ( odnosnie pochodzenia gotowki ktora zniknela z mojego konta ) czy przezycie straty dziecka ktorego pewnie nigdy nie bylo ...
zastanawiam sie jak to bedzie z odsetkami gdyz kradzież miala miejscie praktycznie rok temu, zwrot euro jak juz wiem ze nie moge sie domagac :( mozecie mi podpowiedziec co jeszcze moglbym zrobic, domagac sie by kolejny raz nie wyjsc stratnym...

jak sa naliczane i czy w moim przypadku moge domagac sie odsetek ?

no to informacyjnie podam ze w takiej sytuacji naleza sie odsetki ustawowe.

Powrót