Kradzież za granicą

• Autor wątku Autor wątku Jacek Bombka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek Bombka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
Zwracam się z prośbą pomocy w następującej sprawie, otóż okradziono mnie podczas pobytu na wakacjach w Bułgarii .Nie było by w tym nic dziwnego ale, podczas pobytu na basenie ktoś wyłamał drzwi i włamał nam siedo pokoju hotelowego (nie polecam hotelu Hrizantema ) oczywiście kamery przestały działać ,zero wsparcia z biura organizującego Coral Travel ,hotel synowi zaproponował w ramach rekompensaty plastikowy samochodzik ,natomiast ubezpieczyciel który ubezpiecza hotel od takich sytuacji Generalli zaproponowało nam 2000zł gdzie suma kradzieży była na blisko 40000tys chcieli paragony dostali jak tylko dostali cisza brak kontaktu z hotelem Generalli również cisza ,Coral po straszeniu pozwem również temat zamietli pod dywan .
Pytanie jest nastepujące czy jest szansa ruszyć sprawę kogo atakować ,czy prawo hotleowe w Polsce jest takie jak w Bułgarii .
Bedę bardzo wdzięczny za pomoc.

Sprawa zgłoszona na policje?
Czytaliście warunki zawartego ubezpieczenia?

witam

Problem jest w tym że nie możemy pozyskać, warunków umowy ubezpieczyciela z hotelem, zadając pytanie do Generralli na jaką wysokość jest ubezpieczenie Pani raczyła odpisac że należy nam się 2000zł i to najwyższa kwota jaką możemy osiągnąć .

Pozdrawiam Jacek

Chwila. Wykupiliście "wczasy". Do imprezy wykupiliście ubezpieczenie? Czy nie?
Bo ubezpieczenie hotelu to ubezpieczenie hotelu.
Regulamin pobytu w hotelu? Jakieś sejfy, w których można przechowywać cenne przedmioty? BY chyba nie oczekujesz, że jak zgromadzisz w pokoju hotelowym tonę złota i pójdziesz sobie na basen to hotel odda Tobie tonę złota?

Nasze ubezpieczenie nie obejmuje kradzieży, w ramach podstawowego ubezpieczenia zaproponowano zwrot za wydruk dokumentów.
W Polsce jest prawo hotelowe gdzie wypłaca sie kwotę razy cena za dobę hotelową ,w Bułgarii czeski film jakie prawo obowiązuje. Oczywiście sprawa na policję zgłoszona .Dziękuję wszystkim za odp. Wnioskuję iż raczej sprawę odpuścić ...ciężko mentalnie sobie poradzić z tematem, ale chyba nie ma innego wyjścia .
Pozdrawiam Jacek Bombka

Jacek Bombka napisał:
Nasze ubezpieczenie nie obejmuje kradzieży, w ramach podstawowego ubezpieczenia zaproponowano zwrot za wydruk dokumentów.

Cóż więcej dodać ... Pewnie była możliwość nabycia wersji rozszerzonej ubezpieczenia.

Jacek Bombka napisał:
W Polsce jest prawo hotelowe gdzie wypłaca sie kwotę razy cena za dobę hotelową

Bardzo mnie to ciekawi. Gdzie znajdę to "prawo hotelowe"?

witka

Hotel nie może wyłączyć swojej odpowiedzialności za mienie gościa, nawet częściowo. Hotel odpowiada za utratę i uszkodzenie rzeczy pozostawionych przez gości w pokoju. Reguluje to polski kodeks cywilny, ale regulacja ta jest zgodna z konwencją europejską z 1962 r. o odpowiedzialności utrzymujących hotele.8 lip 2021

Obiekty noclegowe ponoszą odpowiedzialność za rzeczy wniesione przez ich gości, które znajdują się na terenie obiektu, a także za rzeczy, które wprawdzie znajdują się już poza terenem obiektu, ale w miejscu wskazanym przez pracownika hotelu lub pod jego opieką.

Ile się należy
W razie utraty lub uszkodzenia rzeczy wniesionych do hotelu hotelarz zobowiązany jest do naprawienia szkody. Wynika tak z art. 849 kodeksu cywilnego. Ten obowiązek ogranicza się jednak, względem jednego gościa, do ściśle określonej wysokości, i to liczonej za jedną dobę. Należy się w myśl tego przepisu stukrotna należność za dostarczone gościowi lokum. Jednakże odpowiedzialność za każdą rzecz nie może przekraczać pięćdziesięciokrotnej wysokości tej należności.

Aby zatem ustalić wysokość odszkodowania, trzeba znać cenę za dobę hotelową jednego gościa (to ona stanowi podstawę ustalenia maksymalnej wysokości odszkodowania, na jakie może liczyć poszkodowany). Cena ta jest mnożona przez 100 i 50. Kolejna czynność to ustalenie, ile wynosi rzeczywista szkoda poniesiona przez gościa hotelowego. Następnie należy kwoty te porównać.

Jeśli ustalamy maksymalną kwotę odszkodowania za jedną rzecz i z porównania wyjdzie, że rzeczywiście poniesiona szkoda jest wyższa niż iloczyn należności za dobę hotelową i 50, to uwzględniamy pięćdziesięciokrotność podstawy. Jeśli zaś szkoda jest niższa, pod uwagę brana jest faktyczna jej wysokość.

Przy ustalaniu maksymalnej wysokości odszkodowania za więcej niż jedną rzecz, trzeba wziąć pod uwagę stukrotność ceny za dobę w pokoju hotelowym. To maksymalna kwota odszkodowania, jaką hotelarz ma obowiązek wypłacić jednemu gościowi. Oznacza to tyle, że jeśli gość mieszkający w danym hotelu poniesie wyższą szkodę, nie ma co liczyć na pełne jej zrekompensowanie. Zostanie ono ograniczone do wspomnianego maksimum.

Kończymy temat, brakuje mi merytoryki przyszedłem tu po pomoc a nie poto aby komuś udowadniać że mam rację jedna wojna mi wystarczy ta w Bułgarii ,dzięki serdeczne za watpliwą pomoc .
Pozdrawiam Serdecznie .

Ale czego oczekujesz? Że ktoś tu zna prawo bułgarskie?
Zawarłeś umowę z polskim biurem podróży. Wykupiłeś ubezpieczenie. Zrezygnowałeś z ryzyka "kradzież". Zatem wobec kogo chcesz kierować roszczenia?

Tak na marginesie - jeśli cytujesz cokolwiek to podaj źródło cytatu. I nie analizowałem nigdy "przepisów hotelowych" ale dość poważnie zastanowiłbym się nad definicją "rzeczy wniesionej". Ale skoro kończymy temat to zastanowię się nad tym dla samego siebie.

Powrót