Kradzież zdjęć z fb

• Autor wątku Autor wątku milenabrunetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milenabrunetka

Użytkownik
Odpowiedzi
167
Ktoś ukradł moje zdjęcia z FB, całkowicie zanonimizował mi twarz ( zamazał na czarno) i wkleił na forum o modzie, jako przykłady bezguścia stylizacyjnego ( choć na jednym ze względu na bardzo charakterystyczna czapkę mogę być rozpoznana przez znajomych).Zdjęcia były tylko dla znajomych, zatem podejrzewam, że to któryś z nich.
Mam pytania
1. Prawa do jednego ze zdjęć ma pewna, znana fotograf. Czy ten ktoś naruszył jej prawa autorskie?
2. Czy ten co w ogóle ukradł moje zdjęcia i mimo, ze zasłonił twarz popełnił jakieś przestępstwo?

Zacznij od ponownego zapoznania się z warunkami korzystania portalu na którym umieściłaś zdjęcie :!:

PS.
milenabrunetka napisał:
Ktoś ukradł moje zdjęcia z FB ... Prawa do jednego ze zdjęć ma pewna, znana fotograf. ...
Posiadałaś zgodę na rozpowszechnienie tego zdjęcia?

LeszsekS napisał:
Zacznij od ponownego zapoznania się z warunkami korzystania portalu na którym umieściłaś zdjęcie :!:

PS.
Posiadałaś zgodę na rozpowszechnienie tego zdjęcia?

Tak, pozwoliła mi. Oraz było podpisane jej autorstwo. Że ona zrobiła to zdjęcie.

Odpowiedziałaś na postscriptum, a co z pierwszą sugestią?

Tak, przeczytalam. Znalazłam coś takiego " Oznacza to na przykład, że udostępniając zdjęcie na Facebooku, użytkownik udziela nam zgody na przechowywanie, kopiowanie i udostępnianie go innym użytkownikom (w tym przypadku też zgodnie z ustawieniami swojego konta), np. dostawcom usług obsługującym nasz serwis lub inne produkty Facebooka, z których użytkownik korzysta. Licencja wygaśnie w momencie usunięcia treści użytkownika z naszych systemów"- ale nie umiem tego zinterpretować, jesli chodzi o mój przypadek. Więc proszę o pomoc.
PS. Dodam, że przy wrzuconych na forum zdjęć nie było podanych żadnych moich danych, nawet imienia.

Ostatnia edycja:
Udzieliłaś licencji na korzystanie, przeczytaj dokładnie regulamin.

PS.
Autorka udzieliła Ci zgody na udzielnie licencji?

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Udzieliłaś licencji na korzystanie, przeczytaj dokładnie regulamin.

PS.
Autorka udzieliła Ci zgody na udzielnie licencji?

Zaraz, bo już nie bardzo rozumiem. Autorka mojego zdjęcia wyraziła zgodę, abym je zamieściła na fb, zresztą w tym celu była robiona sesja, za którą zapłaciłam. Regulamin przeczytałm bardzo dokładnie, w sieci znalazłam również coś takiego:

"użytkownik portalu społecznościowego, choć ma majątkowe prawa autorskie do opublikowanych treści i zdjęć, które stworzył, to udziela licencji serwisowi, na który się loguje. Na podstawie tej licencji wspomniane treści mogą być publikowane w przestrzeni publicznej"- tak się wypowiedział adwokat dla pewnego tytułu prasowego. Czyli mam rozumieć, że ten co wziął moje zdjęcie nie popełnił żadnego przestępstwa?

Udzieliłaś zgody na korzystanie - licencji.

PS.
Masz wyraźnie napisane, że autorka udziela zgody na rozpowszechnienie na wspomnianym portalu?

Ustną mam zgodę, zresztą autorka sama prowadzi swoj fanpage na FB, gdzie jest mnóstwo jej różnych fotografii. Zdjęcie miało ustawienia " dla znajomych" i było podpisane jej autorstwem i podany został link do jej strony na fb.
Ten co je skopiował, zablurował mi całkowicie twarz na czarno. I podpisał tylko, że z FB.

milenabrunetka napisał:
... I podpisał tylko, że z FB.
Cóz, takie uroki tamtego portalu.

milenabrunetka napisał:
... choć na jednym ze względu na bardzo charakterystyczna czapkę mogę być rozpoznana przez znajomych...
Możesz wezwać do zaprzestania naruszania Twoich dóbr osobistych, w takich przypadka anonimizacja wizerunku nie wyklucza roszczeń z tytułu naruszenia. Temat już omawiany na FP.

Ale ja nie wiem, kogo wezwać?
Panie Leszku, reasumując- prawa autorskie fotografki nie zostały tu naruszone?
A co do mojego wizerunku- czapka jest rozpoznawalna tylko dla znajomych, niestety. Jakaś np pani z Suwałk co wejdzie na to forum, nie skojarzy niczego.
PS. Chyba po temacie, administrator usunął wątek po mojej prośbie.

Ostatnia edycja:
Powrót