Kradzież zdjęć z portalu internetowego

• Autor wątku Autor wątku sidsid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sidsid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pewien prześmiewczy fanpage od roku ukradł 4 moje zdjęcia, które umieszczone były na portalu internetowym (żadne z nich nie znalazło się na Facebook'u). Do tej pory przymykałam na to oko, jednak ostatnio do mojego bardzo charakterystycznego zdjęcia dorobili podpis, który stawia obiektywizm portalu pod znakiem zapytania. Napisałam do nich z prośbą o edycję oraz o podpisywanie autora zdjęcia i miejsca, z którego ono pochodzi. Było to 3 dni temu, a ja dalej nie dostałam żadnej odpowiedzi (w tym czasie wstawili już 4 nowe posty).
Co mogłabym z tym zrobić? Chciałam załatwić to po dobroci, jednak ich stosunek do sprawy coraz bardziej przybliża mnie do wystąpienia z pozwem. Mógłby ktoś przeprowadzić mnie przez cały proces krok po kroku?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Trochę więcej poczytałam i wiem, że muszę wystosować oficjalne pismo o zaprzestanie tych praktyk. Jednak tu powstaje problem, gdyż fanpage ten prowadzi anonimowa osoba, więc tylko kontakt Facebook/Instagram wchodzi w grę.
Wiem, że kiedyś już dostali jakieś pismo z nakazem zaprzestania, bo opisali to bardzo obszernie w mediach społecznościowych oczerniając osobę, która je wystosowała. Czy mogę się jakoś przed tym ustrzec?

Powiadom ich, że brak reakcji na Twoje roszczenia będzie skutkować złożeniem doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 115. oraz Art. 116. UoPAiPP., wyznacz nieprzekraczalny termin. Przy braku reakcji złóż takie doniesienie.

Powrót