kradzież zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Kaskabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaskabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Jestem autorem pewnych zdjęć o tematyce przyrodniczej, które umieściłem na 2 forach internetowych. Pewnego dnia dostaję wiadomość od jednego z użytkowników, że moja fotka jest na naszej-klasie. I faktycznie ktoś sobie wziął moje zdjęcie i umieścił w swojej galerii na naszej-klasie. Co więcej z podpisu można wnioskować, że jest autorem zdjęcia. Tak więc kradzież + przypisanie sobie autorstwa. Pisałem do tej osoby, bez odzewu. Pisałem do naszej-klasy, odpisali, że nie mogą nic zrobić, bo nie mają urzędowego zawiadomienia ani dowodów, że to ja jestem faktyczny autorem zdjęcia, co więcej napisali "Pragniemy wskazać, że osoba zamieszczająca zdjęcie oświadcza, iż posiada prawo do publikacji danego zdjęcia i jego publikacja nie narusza praw osób trzecich."

Jak można udowodnić, że się jest autorem zdjęcia? I o co chodzi z tym urzędowym zawiadomieniem?

Dodam, że czasem ktoś do mnie pisze, czy można wykorzystać moje fotki i ja nie robię z tym problemów, komuś są potrzebne ok niech ich użyje, ale ja chcę wiedzieć co i jak i żeby zdjęcia był opatrzone moim imieniem i nazwiskiem. To nie jest takie sobie lajtowe pstrykanie zdjątek, to wymaga spędzenia dużo czasu, nieraz w trudnym terenie i warunkach, fotografuję czasem rzadkie gatunki lub okazy, które niełatwo znaleźć, także wkładam w to trochę wysiłku i jeśli ktoś chce użyć moich zdjęć to oczekuję przynajmniej tego minimum o którym wyżej napisałem.

search.php?keywords=klasa&terms=all&author=&fid%5B%5D=3&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

Wyniku szukajki, zobacz te tematy (oprócz pierwszego o mapach) - padły odpowiedzi na Twoje pytania, własnie z tym urzędowym zawiadomieniem i jakie błedy robi NK.

Na przyszlość proszę sie zabezpieczyć np podpisując na zdjęciu swoje fortki, znaki wodne, etc. Teraz jako dowód mogą być np. inne zdjęcia z tego terenu, klisza, ewentualnie oryginalne pliki.

dodatkowo np http://www.fotografuj.pl/Article/Zabezp ... odny/id/18

Powrót