Krag spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku Barbara1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Chciałam uregulować spadek po rodzicach i nie wiem konkretnie ilu bedzie uczestnikow bowiem mój ojciec wdowiec z 3-ką dzieci ozenił się po raz drugi.Dzieci nie mieli i moja macocha umierajac nie pozostawiła potomstwa i nas rowniez nie przysposobila.W skład spadku wchodzi dom rodzicow mojego ojca ,ktorego stali sie wlascicielami w drodze zasiedzenia oraz mala pow. gruntu rolnego.Macocha zmarla kilkanascie lat przed ojcem .Ojciec na kilka lat przed smiercia ożenił sie po raz 3-ci.Zmarł pierwszy pozniej jego zona
Nie było żadnych spraw spadkowych ani po macosze ani po ojcu
1.Kto bedzie uczestnikiem spadku po macosze
2.Czy 3-cia zona tez należala do spadkobiercow

1. jeśli macocha nie miała dzieci to do jedynym spadkobiercą będzie Pani ojciec, pod warunkiem, że w chwili śmierci Pani macochy nie żyli zarówno jej rodzice jak i jej rodzeństwo i dzieci jej rodzeństwa.

Art. 931. § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.
orzeczenia sądów
Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 2. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą całości spadku. Jeżeli ojcostwo rodzica nie zostało ustalone, udział spadkowy matki spadkodawcy, dziedziczącej w zbiegu z jego małżonkiem, wynosi połowę spadku.
§ 3. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom w częściach równych.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
§ 5. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.
orzeczenia sądów
Art. 933. § 1. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu z rodzicami, rodzeństwem i zstępnymi rodzeństwa spadkodawcy, wynosi połowę spadku.
§ 2. W braku zstępnych spadkodawcy, jego rodziców, rodzeństwa i ich zstępnych, cały spadek przypada małżonkowi spadkodawcy.

2. tak, trzecia żona należy do kręgu spadkobierców po Pani ojcu.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje za odpowiedz bardzo mi pomogla
pozdrawiam

Powrót