Krajowy Rejestr Karny-jak długo w rejestrze

• Autor wątku Autor wątku Ościk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ościk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zostalem skazany 17 03 2005 z art. 292 § 1kk oraz 15 04 2005 z art. 33§ 1 kk w zw. z § 3 kk. Dla ulatwienia powiem iż chodzi o paserstwo(jak to nazwal policjant) nieumyslne.sprawa wygladala tak-w marcu 2005roku 3 gówniarzy przyjechalo do mnie z elementem myjki cisnieniowej mowiac, ze ta rzecz jest jednego z nich i czy nie chce czasem czegos takiego kupic.potem(bardzo szybko)okazalo sie,ze ta rzecz zostala skradziona ze stacji benzynowej co zostalo zarejestrowane na monitoringu.oczywiscie pojawila sie u mnie policja-wspomniany element oddalem jako dowod w sprawie.myslalem ze to koniec-jednak nie.przez co teraz widnieje w Krajowym Rejestrze Karnym.moje pytanie brzmi: jak dlugo bede w rejestrze KRK.dodam iz wyciag z tegoz rejestru jest warunkiem dostania sie na uczelnie.z gory dziekuje za odpowiedz

Po pierwsze: art. 292 & 1 to "nieumyślne paserstwo" a art. 33 mówi o sposobie wymierzenia grzywny (tzw. system stawek dziennych). Po drugie: wracając do pytania - z rejestru KRK, możesz zniknąć po 10 latach! (mówi o tym art. 107 & 1 kk). Ale w tym samym artykule 2 czytamy: "Sąd może na nwiosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie pzrestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat"...

tu masz więcej: http://forumprawne.org/prawo-karne/47294-zaswiadczenie-o-niekaralnosci.html

Ostatnia edycja:
a wiec zasadzono mi 70st. po 10 pln-czyli jak doczytalem najnizsza dzienna stawka.dzieki za odpowiedz-szczerze to sie nie spodziewalem ze wogole jestem w tym rejestrze a ze moge w nim byc 10 lat to juz mnie zaszokowalo.prosze o podpowiedz jak sporzadzic i gdzie przedlozyc tenze zniosek o zatarcie skazania.

To ile czasu wpis będzie w KRK zależy od dokładnej treści rozstrzygnięcia o karze. Artykuł 107 par. 1 k.k. dotyczy wyłącznie bezwzględnej kary pozbawienia wolności (innej niż dożywocie).

sorki! a mógłbyś napisać cos wiecej na ten temat.mi zostało zasadzone "jedynie " tyle co napisalem powyzej, bez jakiejkolwiek kary pozbawienia wolności(rownież bezwzglednej)
w informacji z KRK mam jedynie "kwalifikacja prawna zabronionego czymu": art. 292 & 1 kk art. 33 & 1 kk w zw. z & 3 kk oraz " orzeczone kary, środki karne, środki zabezpieczające, warunkowe umorzenie postepowania karnego": 70 st. po 10,00 zł grzywny. i jeszcze jedno "data wydania oraz uprawomocnienia sie orzeczenia": 2005-03-17 2005-04-15

Skazanie na samoistną grzywnę zaciera się z mocy prawa po upływie 5 lat od daty wykonania grzywny. Sąd na wniosek skazanego może (nie musi) zarządzić zatarcie najwcześniej po 3 latach od wykonania kary.

BTW: Jest to informacja nie nowa na tym forum.

dziekuje za informacje.owszem rozumiem ze to jest nie nowosc na tym forum ale dla takiego laika prawnego jakim jestem jezeli cos nie jest wprost napisane ze to tyczy sie rowniez art. 292 & 1 to nigdy nie bede mial pewnosci.jeszcze raz dziekuje za informacje.pozdrawiam

Powrót