Krajowy Rejestr Karny

• Autor wątku Autor wątku spider80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spider80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Ostatnio wyciągnąłem informację z krk z której wynika iż byłem karany. zgodze sie ale postępowanie warunkowo umorzonona na 2 lata + świadczenie pieniężne. 2 lata minęły, świadczenie pieniężne uregulowane. Na miejscu dowiedziałem iż istnieje jeszcze 6 miesieczny okres po którym mój wyrok zostanie zatarty. (art158 &1 kk art.66 &1 kk art.67 &1 kk w zw.z &3 kk). Chce zapytac czy istnieje jakaś możliwość anulowania tego 6 miesięcznego okresu gdyz niebawem bede podejmował prace i niezbędne bedzie dostarczenie infor.z KRK dla pracodawcy. co w tej sytuacji moge zrobić, gdzie sie odwoływać i czy wogóle jest sens. Podobno takie odwołanie jest platne i nie ma żadnej pewnosci że sad sie przychyli do zatarcia wyroku. Prosiłbym o szybką odpowiedż i jesli to możliwe wzór takiego pisma(odwołania)
Z góry dziekuje!

Wpis w KRK w tym przypadku powinien zostać wykreślony po upływie 6 miesięcy.

Ja bym nic nie pisał. Nadto nie istnieje żaden środek odwoławczy od wpisu do KRK.

Podobno przy warunkowym umorzeniu niby się nie jest karanym więc jak to jest? i co to za okres pół roku przy warunkowym umorzeniu? myślałem, że taki okres pół roku występuje tylko przy zawiasach.

Warunkowe umorzenie identycznie jak "zawiasy" jak to nazywasz, łączy się z tzw. okresem próby. Aby przebieg tego okresu próby kontrolować, umieszcza się wpis o warunkowym umorzeniu postępowania w KRK. Osoba wobec której warunkowo umorzono postępowanie to jednak osoba nie karana.

No dobrze ale ja potrzebuje przedstawić pracodawcy wyciąg z KRK że jest wszystko ok a nie ciąg artykułów z których nic pewnie nie zrozumie i nie chce tłumaczyc że postepowanie umorzone, okres 2 lat minął ale istnieje jakis tam 6-cio mies.okres.

Niestety nic nie zrobisz. 6 miesięcy musi minąć byś w kartotece nie figurował.

Mam 2 pytania odnosnie KRK:

1) czy gdy postęp. przyg. zostalo warunkowo zawieszone to odbywa sie wpis do KRK?

2) czy osba nieletnia tez zostaje wpisywana do KRK?

2) odnosnie postep. z oskarzenia prywatnego. (c.d pkt 2)

Nie ma czegoś takiego jak warunkowe zawieszenie postępowania przygotowawczego.

Osoba nieletnia może figurować w KRK np. jeśli zostanie skazana za przestępstwo na zasadach wskazanych w kodeksie karnym (odpowiedzialność ta co do zasady dotyczy osób które ukończyły 17 lat a wyjątkowo, w zakresie niektórych przestępstw - osób minimum 15-letnich).

witam,
mam takie pytanie:

co osoba podejrzana, której postawiono zarzut ale nie przyznała się do winy i po 48h została zwolniona do domu kierując wniosek do KRK o wydanie zaświadczenia o niekaralności otrzyma w odpowiedzi?

tzn. czy będzie napisane w tymże zaświadczeniu, iż jest osobą podejrzaną w jakimś postępowaniu czy po prostu nic nie będzie napisane tzn. osoba nie karana? Dodam tylko iż uprzednio nigdy nie była skazana żadnym innym wyrokiem, grzywną itp. czysta kartoteka!

Żeby figurować w KRK trzeba być skazanym prawomocnym wyrokiem.

Powrót