Krankenkasse Mahnung

• Autor wątku Autor wątku Bekusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bekusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam sedecznie i blagam o pomoc juz nie wiem co mam robic.Mieszkam na stale w Polsce 5 lutego podpisalam umowe na sprzatanie hoteli w Berlinie codziennie dojezdzalam z Polski do Berlina.3 marca zlozylam wypowiedzenie gdyz praca w hotelu okazala sie malo atrakcyjna,natychmiast dostalam z tej samej firmy propozycje pracy w innym hotelu od 15 kwietnia i tez 15 kwietnia podpisalam z firma nowa umowe,pracowalam tam do 5 maja gdyz okazalo sie ze jestem w ciazy i jestem nie atrakcyjnym pracowanikiem wiec 5 maja zlozylam wypowiedzenie.Teraz jestem w 9 miesiacu ciazy i dostalam od Krankenkassy mahnung w wysokosci prawie 4000 euro za okres od 4 marca do 14 kwietnia.Wspomne ze pracowalam na umowe o prace.Nie spie juz po nocach nie wiem co mam zrobic nie stac mnie na prawnika nie znam niemieckiego.Pracodawca gdzie bylam zatrudniona nie chce mi pomoc.Dlatego ja was prosze dobrzy ludzie o pomoc

Napisz, za co obciążono Cię taką kwotą. Krankenkasse na pewno napisała, za co i dlaczego masz zapłacić tę kwotę.

04.03.2013-14.04.2013 Mitgliederbeitrag. Tak napisali dodam ze nie kozystalam z sluzby zdrowia w niemczech

"Mitgliederbeitrag" znaczy składka członkowska. Napisz, kto i w jaki sposób zameldował Cię do tej Krankenkasse? Zameldowałaś się tam sama, bez udziału pracodawcy? Czy podpisywałaś sama bezpośrednio w tej Krankenkasse jakieś dokumenty?

Nie nic nie podpisywalam,zostalam tam zameldowana przez pracodawce

Jeśli możesz, wklej to pismo z Krankenkasse; jeśli było ich kilka, to wklej je wszystkie.

Postaram sie znalezdz dzisiaj gdzies skaner i to wkleic mysle ze bede potrafila

Ihre Beitrage sind bis 15 september nicht bei uns eingegangen.Sicherlich haben sie nur ubersehen,dise rechtzeitig zu zahlen.
Der beiliegenden Ubersicht konnen sie entnehmen,welche Betrage noch offen sind.Bitte zahlen sie den Gesamtbetrag in Hohe von 962,15 euro biz 6 oktober auf unser unten genanntes Konto.
Sollten wir Beitrage nicht rechtzeitig erhalten,sind wir verpflichtet,die Zwangsvollsteckung einzuiten.Dies ist mit zusatzlichen Kosten verbunden,sie Sie einer punktlichen Zahlung vermeiden konnen.
Haben sie Beitrage zwischenzeitlich uberwiesen,gleichen Sie bitte noch die angefallenen Mahnkosten und Saumniszuschlage aus.Die Betrage konnen Sie ebenfalls der Anlage entnehmen.Hatten Sie besondere Grunde fur die verspatete Zahlung?Dann rufen Sie und einfach an wir klaren gern fur Sie,ob wir Ihnen die Mahnkosten und ggf.auch die angefallenen Saumniszuschlagen erlassen konnen.Bitte uberweisen Sie Ihre Beitrage zukunftig so,dass sie spatestens zum 15.des Folgemonats unserem Konto gutgeschreiben sind

To pierwsza czesc pierwszego listu

Ubersicht der offenen Beitrage
04.03.2013-14.04.2013 Mitgliederbeitrag 948,15 euro

Na ten list napisalam odpowiedz meilowo kozystajac z tlumacza w internecie ze nie pracuje juz w niemczech i mam ubezpieczenie w polsce i ze nie potrzebuje ich ubezpieczenia.Na to odpisali mi wczoraj list taki:

Viele dank noch einmal fur Ihre Emeil.
Wischenzeitlich ligt uns Bestatigung der polonische NFZ vor.
Danach sind Sie jedoch leider erst ab 13.Mai 2013 dort krankenversichert.
amit wir prufen,ob Ihre Mitgliedschaft dennoch zum 3. marz 2013 beendet werden kann brauchen wir Abmeldebestatigung von Deutschland zum 3. marz 2013.
itte senden Sie uns bis zum 15 Dezember 2013 eine Kopie der Unterlage zu.Sollte sich Ihre Beitragshohe andern,informieren wir Sie naturlich sofort.
Ein wichtiger Hinweis Ohne die Angaben sind wir gesetzlich dazu verpflichtet,Ihre Beitrage weiterin pauschal auf Basis der monatlichen Beitragsbemessungsgranze in Hohe von der zeit 3.937,50 euro zu berechnen.Wir mochten gern vermeiden,dass Ihnen dadurch finanzielle Nachteile entstehen.Bitte informieren Sie uns dashalb kurzfristig,wenn Sie den Termin nicht einhalten konnen.

I wiecej zadnego pisma ńie dostalam

Dotychczas wynika z tego co piszesz oraz z tekstu, który przytoczyłaś, że sama zawarłaś umowę ubezpieczenie zdrowotnego/chorobowego z jakąś ubezpieczalnią. Podaj jej nazwę. Czy jest to jedna z tych głownych Krankenkassen, w których ubezpieczeni są ustawowo pracownicy, jak np. AOK? A może było tak, że odpowiednie formularze do zawarcia takiej umowy podpisałaś u pracodawcy, a ten przekazał je dalej, i w ten sposób umowa z Krankenkasse została zawarta? Jak nazywa się ta Krankenkasse? Sprawdź to w piśmie, które dostałaś.

Przysiegam nic ńie podpisywalam ,podpisalam jedynie umowe o prace nic wiecej.
Techniker Krankenkasse Hamburg

Nie pozostaje nic innego, jak tam zadzwonić i po prostu spytać, ze czego wynika ten Twój osobisty obowiązek zapłaty tych składek, którymi Cię obciążają. I jeszcze jedno pytanie: Czy to co podpisywałaś u "pracodawcy", to była na prawdę umowa o pracę, czy też miałaś zameldowaną "Gewerbe" (dzialalność gospodarczą) i na podstawie jakiejś prywatnoprawnej umowy świadczyłaś tę pracę (usłiugi)?

Tak to byla naprawde umowa o prace w firmie 3 b Berlin nie posiadalam gewerby ani nic,jednyne co mialam przy podpisaniu tej umowy to moj dowod osobisty

A czy masz tekst tej umowy o pracę? Mogłabyś chociaż jej tytuł i pierwsze postanowienia zacytować?

Wlasnie nie mam juz tej umowy ani nic,ale wiele osob bylo zatrudnionych w tej firmie znaczy znajomych i nikt po zlozeniu wypowiedzenie z ubezpieczenia nic nie dostal tylko ja.Bo ja z odstepem miesiecznym podpisalam dwie umowy i to o ten czas miedzy umowami im chodzi.

Widocznie kasa chorych za ten okres uznala cie za osobe "ubezpieczona dobrowolnie" (freiwillig versichert in der GKV) - wtedy klient sam placi cala skladke.

Poza tym ta niemiecka kasa chorych pisze cos o zaswiadczeniu o "wymeldowaniu z Niemiec", a ty piszesz, ze dojezdzalas do pracy z Polski i tylko tam mialas zameldowanie.

Jesli nie mialas zadnego zameldowania w Niemczech, musisz to tej kasie wyjasnic, piszac na przyklad "Sie bitten mich um Zusendung einer Abmeldebestätigung aus Deutschland. Offensichtlich liegt hier ein Missverständnis vor, da ich als Grenzgängerin nie in Deutschland melderechtlich gemeldet war: Ich bin jeden Tag von Polen aus zu meiner Arbeitsstätte gependelt. "

Nie nigdy nie bylam zameldowana w niemczech przez okres pracy codziennie dojezdzalam do Berlina pociagiem.Juz wysylam im ten tekst meilowo.Tylko jak ostatnio napisalam do nich meila to odpowiedz dostalam po miesiacu wczoraj pisemnie.A tam cos pisze ze do 15 grudnia mam cos im wyslac a ta kwota caly czas rosnie.Juz nie mam sily blagam was o pomoc co ja mam z tym zrobic

Masz ponizej tlumaczenie tego pisma.
Wysylanie korespondencji przez automatycznego tlumacza komputerowego, ktory z reguly produkuje taki belkot skladniowo-gramatyczny, ze nic nie mozna zrozumiec, moze powodowac, ze oni nie zrozumieli, co do nich napisalas. Zainwestuj pare zloty w profesjonalnego tlumacza (to nie musi byc tlumaczenie przysiegle) i opisz raz jescze w zwiezly i logiczny sposob cala sytuacje, podkreslajac, ze nie bylas zameldowana w Niemczech, bo zawsze dojezdzalas do pracy w Niemczech z Polski.

Dziekujemy za Pani maila.
W miedzyczasie otrzymalismy zaswiadczenie z NFZ, wg ktorego jest Pani ubezpieczona w Polsce dopiero od 13 maja 2013 roku.

Abysmy byli w stanie zadecydowac, czy Pani czlonkostwo (w naszej kasie chorych) moze byc zakonczone z dniem 3 marca 2103 potrzebujemy od Pani zaswiadczenia o wymeldowaniu z Niemiec z dniem 3 marca 2013. Prosimy o przeslanie kopii tego zaswiadczenia do dnia 15 grudnia 2013 r. Jesli (w wyniku tego) zmieni sie wysokosc (naliczonej) skladki, bezzwlocznie Pania o tym poinformujemy.

Wazna wskazowka: bez tych danych jestesmy na mocy przepisow zobowiazani naliczac Pani skladki ryczaltowo w oprarciu o graniczny prog, od ktorego odprowadzane sa skladki, ktory wynosi obecnie 3.937,50 euro. Chcielibysmy tego uniknac, by nie przysparzac Pani klopotow finansowych. Dlatego prosimy o bezzwloczne powiadomienie gdyby nie byla Pani w stanie dotrzymac ww. terminu.

Czyli wystarczy ,ze napisze im meila ze nigdy nie bylam zameldowana w niemczech.A co z ta kwota ktora zostala naliczona przez nich umoza ja?

Powrót