Krankenversicherung a miejsce zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku markus82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markus82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mieszkałam ponad 20 lat w Niemczech. Posiadałam podwójne obywatelstwo. Pracowałam tam i byłam ubezpieczona, ściągane składki były bardzo wysokie.
Po śmierci mojego męża (Polaka) powróciłam na stałe do Polski. Pobieram rozczłonowaną rentę rodzinną, tj. część wypłaca polski ZUS (za czas przepracowany przez męża w Polsce), a część niemieckie Rentenversicherung (za czas pracy męża w BRD). Z chwilą zgłoszenia mojego wyjazdu do Polski, pomimo dalszego odprowadzania składki na moje ubezpieczenie zdrowotne do KKH-Krankenkasse przez Rentenversicherung, zostałam formalnie wyrzucona z KKH, z dopiskiem, iż jestem ubezpieczona w Polsce, więc ubezpieczenie niemieckie mnie nie dotyczy. Zaprzestano również pobierania składki na moją rzecz z Rentenversicherung, które we wcześniejszej korespondencji ze mną nie widziało żadnego problemu z moim dalszym ubezpieczeniem zdrowotnym. Uzyskałam wówczas informację, że jako obywatelka niemiecka mam prawo do ubezpieczenie w Niemczech, chociaż tam nie zamieszkuję. Podejrzewam, iż powodem wykluczenia mnie z ubezpieczenia zdrowotnego w KKH były minimalne składki odprowadzane z ubezpieczenia rentowego. Jako rencistka przestałam być już interesująca? Proszę o info, czy istnieją jeszcze szanse na uzyskanie niemieckiego ubezpieczenia?

Powrót