kredyt a ustna umowa

• Autor wątku Autor wątku beniamin_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beniamin_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Wziąłem kredyt hipoteczny na dom wspólnie z ojcem. Umówiliśmy się że on będzie spłacał raty kredytu, a ja będę ponosił koszta utrzymania domu (rachunki za media, remonty). 13 lat minęło zostało jeszcze kilka, a ojciec zmienił zdanie i żąda ode mnie spłaty. Czy ma do tego podstawy? Jak z punktu prawnego wygląda ta sytuacja?

Właścicielami byliśmy obaj po połowie. Od roku właścicielką ojca połowy jest siostra.
Mnie ze wzgl. na rodzinę i dzieci nie było stać na raty kredytu, a ojciec nie miał wystarczających dochodów by samodzielnie wziąć kredyt. Gdyby nie ta umowa (ustna) co do spłacania nie byłoby kredytu.

Ostatnia edycja:
Ta umowa ustna może być różnie kwalifikowana. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się uznanie jej za umowę darowizny - w tym przypadku ojciec nie ma podstaw do żądania spłaty (no chyba że zdołałby tą darowiznę odwołać). Ale jeżeli sąd uzna ją za pożyczkę albo wogóle jej nie uzna to do zwrotu byłoby połowa tego co ojciec zapłacił. Jeżeli mieszkał w tym domu to możnaby próbować potrącić część rachunków z ostatnich 10 lat.

Powrót