Kredyt "chwilówka" - uprawnienia windykatorów

• Autor wątku Autor wątku kammyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kammyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Jakiś czas temu zdecydowałem się zaciągnąć pożyczkę tzw chwilówkę, jednak w pewnym momencie pojawiły się problemy z moją płynnością finansową. W domu odwiedził mnie windykator, i zagroził, że jeżeli nie wpłacę wymaganej kwoty w przeciągu 5 dni to odwiedzi mojego pracodawcę. Teraz tylko moje pytanie, czy ten windykator ma prawo przed rozpoczęciem postępowania komorniczego informować mojego pracodawcę i członków rodziny o moich problemach finansowych ?

Pozdrawiam

Nie, zdecydowanie takiego prawa nie ma ponieważ kwestie dotyczące Twojej sytuacji finansowej objęte są raz tajemnicą bankową a dwa ustawą o ochronie danych osobowych. sytuacja kwalifikuje się do zgłoszenia z uwagi na groźby karalne na policje.

Jak bank udzielił tej pożyczki, to jak najbardziej dane dot. kredytu i sam fakt zaciągnięcia kredytu jest objęty tajemnicą bankową.

@ matti82

Obstawiam, że 99% kredytów zwanych potocznie "chwilówkami" jest udzielanych przez instytucje pozabankowe. Bez weryfikacji pożyczkobiorcy w BIK i BIG, bez konieczności dokumentowania dochodów etc.

Stąd takie moje stanowisko. Choć gdyby w grę wchodził bank, to obaj moi przedmówcy mają rację.

Mam podobną sytuację. Windykator po raz kolejny odwiedza mnie mnie w miejscu pracy grożąc, że o moim zadłużeniu poinformuje moich przełożonych i nie przyjmuje do wiadomości moich próśb, żeby kontaktował się ze mną w godzinach popołudniowych poza pracą np. w moim domu. Czy jest na to jakiś paragraf? Co mogę z tym zrobić? Proszę o pomoc.

Powrót